“Linije” osvojile Lajpcig

Aleksandra Rajković
“Linije” osvojile Lajpcig

Lajpcig - Dvojezično srpsko-njemačko izdanje publikacije “Linije”, izbor iz savremene književnosti Republike Srpske, predstavljeno je na Međunarodnom sajmu knjiga u Lajpcigu, koji je završen juče.

“Linije” su objavljene u izdanju Narodne i univerzitetske biblioteke Republike Srpske, a na sajmu su Republiku Srpsku predstavljali književnici Jovanka Stojčinović-Nikolić i Berislav Blagojević.

Na sajmu u Lajpcigu, koji je jedan od vodećih u Evropi, predstavilo se više od 2.000 izlagača iz 50 različitih zemalja.

Blagojević je kazao da je veoma zadovoljan kako je protekla promocija “Linija”.

- Mnogo ljudi je posjetilo naš štand. Ostvarili smo brojne kontakte na sajmu. Postoje konkretne ideje za prevođenje knjiga autora iz Srpske, ali i prevođenje autora iz drugih zemalja na srpski jezik i približavanje novih literarnih trendova našim čitaocima - rekao je za “Glas Srpske” Berislav Blagojević.

Pjesnikinja i predsjednik Udruženja književnika Republike Srpske Jovanka Stojčinović-Nikolić takođe smatra da je promocija “Linija” u Lajpcigu bila uspješna.

Na štandu Republike Srpske, u organizaciji Narodne i univerzitetske biblioteke RS, predstavljena je i savremena književnost, publicistika i muzička produkcija Radio-televizije Republike Srpske.

Radio-televizija Republike Srpske predstavila je izdanja Muzičke produkcije RTRS-a, kompilaciju od tri CD-a i jednog DVD-a Jadranke Stojaković, pod nazivom “Boje zvuka”, album grupe “Aleksandrija” - “Aktivni radio-materijal”; album etno-grupe “Iva” - “Trava iva od mrtva pravi živa”, kao i album savremene umjetničke muzike Dražana Kosorića “Epitaf”.

Osim muzičkih izdanja, na sajmu su predstavljene i knjige koje je RTRS izdala u proteklom periodu: fotomonografija Dragana Teodorovića - Zeke, knjiga Milenka Stojičića “Piši tiše Andrićevo ime”, kao i djelo Borislava Mitrovića “Naša zvrkovanja”.

Predstavljanje književnosti i izdavaštva Republike Srpske na sajmu knjiga u Lajpcigu organizovali su Narodna i univerzitetska biblioteka Republike Srpske i Ministarstvo prosvjete i kulture RS.

Knjige i časopisi

Na štandu Republike Srpske u Lajpcigu izloženo je više od stotinu knjiga i 20 časopisa.

Takođe, na štandu RS, osim književnosti, predstavljene su i prirodne ljepote i kulturni potencijali Republike Srpske.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana