Ленка и Лаза инспирација за ствараоце

Приредила: Александра Глишић
Ленка и Лаза инспирација за ствараоце

Београд - Љубав славног пјесника Лазе Костића и Ленке Дунђерски опјевана у пјесми "Santa Maria della Salute" и данас попут магнета привлачи умјетнике да стварају дјела посвећена управо овој романси.

Публика је недавно имала прилику да погледа филм и серију у режији Здравка Шотре, гдје Костића игра Војин Ћетковић, а Дунђерски Тамара Алексић.

- Лаза нам је у наслеђе оставио једну ванредно богату лирску баштину у којој је и песма посвећена Ленки, по својој дубини достојна светских антологија. Управо њу смо узели за наслов серије и филма зато што је љубав са Ленком и после њене смрти давала смисао песниковом животу - рекао је тим поводом Шотра.

Интересантно је да је овај редитељ написао чак 14 верзија сценарија док снимање није почело. Био је у праву када је прогнозирао да ће прича о љубави пјесника и младе дјевојке, у филмском издању, одушевити бројну публику.

И позоришна представа "Од раја до безњенице", чији текст и режију потписује Зоран Суботички, бави се истом темом, а биће изведена сутра у Музеју Војводине у Новом Саду.

У представи играју Јована Радовановић, као Ленка Дунђерски, Ервин Хаџимуртезић, као Лаза Костић и Миодраг Петровић, као Лазар Дунђерски.

Безњеница, према ријечима редитеља Зорана Суботичког, значи заправо живот без ње.

- То је кованица коју је смислио сам Лаза Костић и која је обележила његових последњих десет година живота, колико је писао чувену песму - каже Суботички.

Ова представа описује те моменте Лазине "рајске среће", пријатељства са Ленком Дунђерски, лијепом, младом, талентованом и образованом кћерком најмоћнијег Србина у Аустроугарској монархији - Лазара Дунђерског и вријеме након њене трагичне смрти. Специфичност представе, настале 2015. на дворцу Фантаст Богдана Дунђерског, јесте што се изводи искључиво у дворцима, палатама и здањима од културно-историјског значаја.

Снови и жеље у пјесми

Лаза Костић је умро 1910, годину након смрти своје супруге и објављивања химне љубави посвећене Ленки Дунђерски. Цијели свој живот, жеље и снове преточио је у пјесму са именом италијанске цркве у наслову, у којој је љубав основни принцип живота, мјесто сусрета њега и Ленке и послије смрти.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана