“Кочићево перо” и “Кочићева књига” Гојку Божовићу

Миланка Митрић
“Кочићево перо” и “Кочићева књига” Гојку Божовићу

Бањалука - Признање “Кочићево перо” за зиму 2018. године и годишња награда “Кочићева књига”, које додјељује Задужбина “Петар Кочић Бањалука - Београд”, ове године су припали књижевнику Гојку Божовићу.

Једногласном одлуком чланова жирија Николе Вуколића, Миљенка Јерговића и Младена Весковића ово признање је додијељено за Божовићеву књигу “Мапа”, а “Кочићева књига” додијељена му је за цјелокупно књижевно стваралаштво.

Осврћући се на вредновање достигнућа и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, члан жирија Никола Вуколић навео је да је Гојко Божовић писац који у својим дјелима приказује широк регистар интересовања.

- Започео је поезијом, као стваралац и критичар, увијек близу лирско-критичког израза у којем је могао да до максимума искаже своју стваралачку индивидуалност, креативни размах, знање, сензибилитет, концентрацију интелектуалне и емоционалне енергије. Када се данас детаљније загледамо у стихове Гојка Божовића, намеће нам се Ричардсонов суд о поезији: Без поезије наша наука ће изгледати непотпуна, највећи дио онога што се сматра религијом и филозофијом замијениће поезија - навео је Вуколић.

Он је објаснио да је Божовићева поезија богата, емоционално вибрантна и асоцијативна, те да његова поезија у збирци “Мапа” јесте својеврсни приказ индивидуалности пјесника, историје, времена, језика и простора.

- Иако је поезија “Мапе” дубинско огледало бића, духа, душе и срца, знања и искуства јединке, читалац ће у збирци препознати грађевину чију су дубоки темељи утиснути у различитим слојевима времена и догађаја кроз које је прошло колективно биће утискујући трагове у интелектуалну и емоционалну матрицу појединца који улази у његов састав, чини његово живо ткиво - објаснио је Вуколић.

Вуколић сматра да је Божовић на подсвјесним нивоима запамтио прошлост и дешавања свог народа.

- Сва сјећања сачувана су у језику и сликама, уцртана у мапу града, предјела, неки несагледиви простор у којем врве животни усамљеници, обузети недоумицом, неодлучношћу, самоћом и празнином. Иако гледа отвореним очима и граби сазнања, човјек одлази празних руку јер се све дешава сувише брзо, сувише брзо долази јесен као неминовност и почетак краја, на који никако да се привикнемо - додао је Вуколић.

На крају свега, Вуколић истиче да је Гојко Божовић једно од најзначајнијих имена нашег књижевног простора те да је својим вишедеценијским радом, на својствен начин, оставио печат у једном периоду наше књижевности.

- Божовић није само пјесник, он је и сјајан есејиста, критичар и прозни писац. Једноставно речено, Гојко Божовић је створио раскошно књижевно дјело, по чему је препознатљив и знан - нагласио је Вуколић. 

  Додјела

Награде “Кочићево перо” и “Кочићева књига” биће свечано уручене у Вуковој задужбини у Београду 25. децембра у 12 часова. О добитницима награда говориће чланови жирија, књижевници Никола Вуколић, Миљенко Јерговић и Младен Весковић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана