Кочићево перо Дамиру Каракашу

Александра Маџар
Кочићево перо Дамиру Каракашу

Бањалука - Књижевник из Хрватске Дамир Каракаш добитник је књижевне награде "Кочићево перо" за књигу "Сјећање шуме", коју традиционално у јесен додјељује Задужбина "Петар Кочић Бањалука/Београд".

"Кочићево перо" се додјељује за висока достигнућа у савременој књижевности и оданост љепоти Кочићеве мисли и ријечи, а овај пут једногласну одлуку донио је жири који је радио у саставу: предсједник Никола Вуколић и чланови Миљенко Јерговић и Младен Весковић. Каракашу ће признање бити уручено 10. новембра на Међународном сајму књига Интерлибер у Загребу.

- Ове године изашло је из штампе треће издање дјела "Сјећање шуме" приповједача, романсијера и драмског писца Дамира Каракаша. У наше вријеме када је интересовање за књигу опало и када је свијет захватила пандемија нечитања, ово је заиста пажње вриједан изузетак - казао је Вуколић.

Дамир Каракаш је, објашњава Вуколић у "Сјећању шуме", написао роман о одрастању, сеоском дјетињству дјечака који отвореним очима гледа свијет око себе, жељан да га упозна, доживи нешто необично, несвакидашње и узбудљиво.

- Дјело је компоновано попут мозаика. Али, док у класичном мозаику плочице из којих је састављена цјелина строго налијежу једна на другу, у "Сјећању" има између њих доста слободног простора, па се изнесена епизода може асоцијативно ширити у свим правцима. Ни епизоде нису оптерећене догађањем него је догађај тек наговијештен, а читалац треба да га развије и усмјерава у правцу који одговара његовом доживљају и поимању ствари - истиче Вуколић.

За Каракашово дјело каже да је интелигентно, занимљиво, модерне композиције, динамичног ритма, чистог језика и максималне економизације временом и простором.

- Треће издање романа је доказ да је писац успио да нађе формулу дјела, које сажетошћу, увјерљивошћу и естетском сугестијом враћа повјерење у литературу, која испуњава биће својом укупном присутношћу - закључио је предсједник жирија.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана