Кочићева награда Кољи Мићевићу

Александра Маџар
Кочићева награда Кољи Мићевићу

Бањалука - Књижевник Коља Мићевић овогодишњи је добитник престижне Кочићеве награде за цјелокупно књижевно дјело, под којим се нарочито подразумијева његов пјеснички и преводилачки опус, те његова махом есејистичка проза.

Предсједник жирија Стеван Тонтић навео је да, осим језика, Мићевића са Кочићем повезује и слободарски дух, као и то што се бавио Кочићевим дјелом, истичући разноврсност и љепоту пишчевог језика.

- О Кочићу је надахнуто писао и о његовој књижевности држао предавања студентима славистике у Паризу. То је аутор који је несумњиво достојан да буде овјенчан Кочићевом наградом - рекао је Тонтић.

Он је додао да тиме и град Бањалука враћа дио дуга према свом већ знаменитом пјеснику и преводиоцу, музиколошком писцу посебне врсте.

Коља Мићевић рођен је 1941. године у Бањалуци, гдје је завршио основну школу и гимназију, а у Београду је дипломирао на чувеној Катедри за свјетску књижевност.

У образложењу жирија наведено је да је Мићевић, бавећи се врло активно писањем и превођењем већ више од 50 година, створио књижевни опус завидних димензија, не само по броју објављених наслова, него и по разноврсности заступљених жанрова.

Чланови жирија за Кочићеву награду били су Ранко Павловић и Миљко Шиндић, а на расписани конкурс стигло је шест приједлога, од којих су у ужи избор, осим награђеног, ушли Стевка Козић-Прерадовић, Ненад Грујичић и Тихомир Левајац.

Кочићева награда биће уручена на свечаној академији у оквиру манифестације "Кочићев збор".

Награда "Змијањче" за најбољег младог писца додијељена је Ани Мирјани Брдар из Брезичана код Приједора. Осим повеља, добитницима ће припасти и новчане награде и то 3.000 КМ лауреату "Петра Кочића" и 500 КМ за награду "Змијањче".

Предсједник жирија за ову награду Ранко Прерадовић рекао је да су радови на конкурс стигли из цијеле Републике Српске, те да је највише била заступљена поезија.

- Ова награда буди нашу књижевну будућност још у основним школама, што представља њен велики значај - истакао је Прерадовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана