Književnik Nikola Paripović za “Glas Srpske”: Sazrcanje o kosmosu, umjetnosti i savremenom svijetu

Milanka Mitrić
Književnik Nikola Paripović za “Glas Srpske”: Sazrcanje o kosmosu, umjetnosti i savremenom svijetu

“Zapisi” su knjižica sazrcanja o Bogu, čovjeku, kosmosu, prirodi, jeziku umjetnosti i savremenom svijetu. To je izbor iz svega što sam bilježio šest godina.

Rekao je ovo u razgovoru za “Glas Srpske” književnik Nikola Paripović, osvrćući se na svoje novo djelo “Zapisi”, koje je objavio u avgustu.

GLAS: Postoji li neki poseban razlog zbog kojeg ste odlučili da napravite taj prelaz pisanja iz poezije u prozu?

PARIPOVIĆ: Poetski iskaz je u percepciji savremenog čitaoca toliko skrajnut da je nemoguće očekivati širi krug čitalaca poezije. Ali, to nije osnovni razlog za sastavljanje ove knjižice. Naprosto, našao sam svoju formu.

GLAS: Zanima me, u čemu mislite da se možete više i bolje iskazati, u poeziji ili u prozi?

PARIPOVIĆ: Pitajte fizičare da li se elektron ponaša kao talas ili kao čestica. Ako njihov odgovor bude jednoznačan, biće i moj.

GLAS: Do koje mjere unosite svoje “ja” i neke lične momente u riječi koje stvarate? Trpi li papir sve ili pak nešto ostaje nedorečeno?

PARIPOVIĆ: Forma proznog fragmenta je upravo pokušaj da se pobjegne od dnevničke forme i svoga “ja”, ali, budući da je to nemoguće ostvariti u potpunosti, ova forma ostaje na pola puta između pogubnog solipsizma i nemoguće objektivnosti.

GLAS: Postoje li autori ili uzori čije Vas stvaranje inspiriše ili na neki način utiče na Vaše stvaranje?

PARIPOVIĆ: Da nabrajam hronološki: Biblija, grčki filosofi, francuski moralisti (Blez Paskal, prvi!), Migel de Unamuno, Leon Bloa, Martin Buber... Pa sve do Nebojše Vasovića i njegovog “Dnevnika”.

GLAS: Kakvo je Vaše mišljenje o samom položaju mladih književnika u današnjem vremenu?

PARIPOVIĆ: To je efemerno pitanje. Mene zanima položaj čovjeka u kosmosu. Mladi književnici i književni “život” (koji je smrt književnosti) me ne zanimaju.

GLAS: Koliko je teško (ili lako) stvoriti nešto drugačije, nešto što će privući čitaoce?

PARIPOVIĆ: Ne želim ja da privučem čitaoce nego da ovaplotim misli koje mi se roje u glavi. I da stavim javnosti do znanja da nemam posao, iako sam prije skoro šest godina završio studije srpskog jezika i književnosti sa prosjekom 9.37.

GLAS: Mislite li da je dostupnost knjiga i lakoća objavljivanja na neki način pokvarila poimanje lijepe književnosti kod ljudi?

PARIPOVIĆ: Pa, to počinje sa Gutenbergovom civilizacijom, a pogubnost internetske civilizacije ćemo tek vidjeti. U vezi s ovim, postaviću čitaocima jedno pitanje: kako bi se danas ponašao Đirolamo Savonarola i koliko bi knjiga preostalo poslije njegove “lomače sujete”?!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana