Književnik Dejan Stojiljković: Ne smijemo da potcjenjujemo publiku

Snežana Tasić
Književnik Dejan Stojiljković: Ne smijemo da potcjenjujemo publiku

Prijedor - Niko nije očekivao ovako veliki uspeh serije „Senke nad Balkanom“, ali to samo pokazuje da smo našu publiku potcenili. Mislili smo da je publika navikla na prozaične i kičerajske sadržaje. Na sreću, pokazalo se da nismo bili u pravu, a TV sadržaji koji su do sada nuđeni namerno su bili uprošćeni.

Rekao je ovo za „Glas Srpske“ popularni književnik Dejan Stojiljković govoreći o TV seriji „Senke nad Balkanom“, čiji je jedan od scenarista.

Primjećuje da je publika čekala da dođe nešto što ima umjetnički kvalitet u svakom pogledu, produkcijskom, glumačkom, scenarističkom.

- Sada imamo situaciju da se neke italijanske i televizije interesuju za „Senke nad Balkanom“ i da se serija emituje u nekim sredinama gde mi nismo uopšte očekivali da će to da se desi. To potvrđuje da publika zna da prepozna šta je dobro. A mi smo zaista uradili nešto što je mnogo drugačije od svega što se ranije snimalo kod nas - kaže Stojiljković.

On je u petak uveče gostovao u Prijedoru gdje je u Gradskoj čitaonici promovisao svoj novi roman „Olujni bedem“ koji se kao i njegovo prethodno djelo „Duge noći i crne zastave“, bavi srednjovjekovnom Srbijom.

Iako obrađuje istorijske teme, koje uvijek ispred sebe za prosječnog čitaoca  nose predznak nečega „dosadnog“, to kod Stojiljkovića nije slučaj, što potvrđuje njegova popularnost i veliko interesovanje za knjige koje je objavio.

- Nije mi bila namera da rušim bilo kakve predrasude nego da ispričam dobru priču. Da li iz toga proizilaze neke druge stvari, to mene ne zanima već samo to, da se ta priča svidi čitaocima i da uživaju u njoj - kazao je Stojiljković.

Promovišući ovo djelo istakao je da je u pitanju srpski viteški roman. Pošto u romanu obrađuje istorijski period o kojem nema mnogo podataka, to daje pravo piscu da može da se razmahne i da improvizuje.

- Tako je nastala i naša narodna poezija, naš narodni mit  gde je narodni pevač i pisac koji je slobodno interpretirao  određene istorijske činjenice, pa je onda jedan velikaš kao što je Marko Mrnjavčević, postao naš najveći junak Marko Kraljević što nema veze sa istorijskim istinom, ali je taj mit bio vrlo bitan u buđenju nacionalne svesti - kaže Stojiljković.

Dodaje da je razlika  u tome što u „Olujnom bedemu“ on  govori o konkretnim događajima.

- Reč je o padu Niša u jesen 1386. godine, opsadi od 25 dana te o velikom turskom porazu u Pločniku, koji je malo obrađivan i naša  istoriografija i javnost ne znaju mnogo o tome - kazao je Stojiljković.

Radi na nastavku romana „Olujni bedem“, koji će se zvati „Učitelj mačevanja“. U planu je ukupno pet dijelova ovog književnog serijala.

- Zadnji deo će se zvati „Poslednji Nemanjić“, a baviće se despotom Stefanom Lazarevićem, koga smatram najvećim vladarom u istoriji srpskog naroda. To je čovek koji je prvi proglasio Beograd svojom prestonicom i koji je na mnoge načine udario temelje srpske države. Umro je mlad i bez potomstva, ali je uradio stvari koje je uradilo malo srpskih vladara - istakao je Stojiljkovikoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana