Књижевна сцена РС поларизована

Александра Маџар
Књижевна сцена РС поларизована

Бањалука - Признање “Борислав Пекић” ми много значи и вјерујем да ће ми помоћи у будућем раду. Међутим, оно доноси и одговорност и озбиљност што се тиче даљег стваралаштва.

Рекао је ово за “Глас Српске” добитник књижевне стипендије из Фонда “Борислав Пекић” Берислав Благојевић, аутор награђеног романа “Тиши од воде”.

Ова стипендија додјељује се за прозно дјело у настајању и Благојевић открива да ће награду користити у том правцу.

Збирка кратких прича “Револуционар” најновије је дјело из књижевне радионице овог аутора.

Благојевић истиче да књига “Револуционар” представља значајан искорак у његовом књижевном раду, јер је објављена за издавачку кућу “Ренде” под веома професионалним условима.

- Ове кратке приче настајале су дужи период, а финални избор прича које су се нашле међу корицама резултат су заједничког рада уреднице и мене - додао је Благојевић.

За књижевну сцену Републике Српске Благојевић каже да је поларизована на такозване млађе ауторе и оне старије генерације.

Према његовим ријечима, млади, свјежи и неафирмисани аутори теже проналазе мјесто у мејнстрим токовима овдашње књижевности, али сматра да има и до тога колико ти аутори желе да буду дио те приче.

- Главни проблеми младим ауторима су издаваштво, дистрибуција и промовисање домаћих аутора, те недостатак критичке мисли - додаје наш саговорник.

Књиге Берислава Благојевића превођене су на четири језика, македонски, шпански, енглески и пољски.

- Превођење и објављивање радова на другим језицима изванредно је искуство које омогућава да се шири круг људи упозна са нечијим књижевним радом, али и да писци са других говорних подручја сазнају за наша дјела - закључио је Благојевић.

Награде

Прозна дјела Берислава Благојевића награђивана су на књижевним конкурсима у Србији, БиХ, Хрватској, Црној Гори, Шпанији. Радове је објављивао у великом броју књижевних часописа у Србији и иностранству.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана