„Jazavac pred sudom“ u novom svjetlu

Aleksandra Glišić
„Jazavac pred sudom“ u novom svjetlu

Banjaluka - U godini obilježavanja 140 godina od smrti velikana srpske pisane riječi Petra Kočića knjiga „Petar Kočić u književnoj periodici“ baca novo svjetlo na stvaralaštvo ovog pisca.

- Knjiga je nastala objedinjavanjem i fototipskim preštampavanjem četiri književna časopisa - „Pregled (1936)“, „Razvitak (1936)“, „Korijen (1956)“ i „Putevi (1966)“ - koji su, povodom godišnjica smrti Petra Kočića, posvećeni ovom piscu. Okupljene na jednom mjestu ove publikacije donose više zanimljivih priloga nezamjenjivih za poznavanje života i razumijevanje književnog djela autora „Jazavca pred sudom“ - kaže priređivač knjige profesor Duško Pevulja.

Čitava ova knjiga, dodaje, kao i prateća uvodna studija pod istim naslovom, prilog su osvjetljavanju istorije čitanja jednog od najznačajnijih opusa srpske književnosti.

- Bogata recepcija književnog djela Petra Kočića rijetko je bila predmet zasebnih ispitivanja, kao da se smetalo sa uma da se smisao i značaj tog djela zasnivaju i na temeljima sudova koji su tokom vremena o njemu formulisani. Opširan datovnik Kočićevog života i rada sastavljen je na osnovu našeg uvjerenja da književno djelo i stvaralački lik ovoga pisca nije mogućno potpuno sagledati bez dobrog poznavanja njegove biografije - ukazuje Pevulja.

Kao posebne bibliografske dodatke, ovo djelo objavljeno u izdanju banjalučke „Besjede“ sadrži i popis prvih izdanja Kočićevih djela, evidenciju dosadašnjih izdanja njegovih sabranih i cjelokupnih djela te izbor iz mnogobrojnih izabranih djela, koja uvjerljivo svjedoče o kontinuiranom čitalačkom interesovanju za ovog pisca.

- Popisom knjiga, brošura, zbornika radova, hrestomatija, spomenica te serijskih publikacija, zatim izborom najznačajnijih pojedinačnih članaka, rasprava i studija, predstavljen je i kontinuirani interes književne kritike i istorije književnosti za djelo Petra Kočića - ističe Pevulja.

Prema njegovim riječima, četiri časopisa posvećena Petru Kočiću („Pregled“, „Razvitak“, „Korijen“ i „Putevi“), koji su fototipski objavljeni u ovoj knjizi predstavljaju dragocjen doprinos osvjetljavanju djela ovoga pisca.

  • Onda kada su izrazitije određeni povodom nastanka, obilježavanjem godišnjica piščeve smrti, oni predstavljaju izraz poštovanja savremenika, saradnika i prijatelja prema Kočićevoj žrtvi, moralnoj čvrstini i ljudskoj hrabrosti. Ove publikacije sadrže tekstove koji omogućavaju dublje poznavanje ljudi i prilika piščevog vremena, neophodnih za razumijevanje njegovog djela i ukupnog angažmana - kazao je Pevulja.

Aktuelnost djela

- Ovako oblikovana knjiga donosi neke od najvažnijih tekstova u istoriji čitanja Kočićevog djela, među kojima pojedini naznačavaju i interpretativne putanje koje je i danas nužno uvažavati prilikom susreta sa uvijek zanimljivim i aktuelnim književnim opusom Petra Kočića - kaže Duško Pevulja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana