Ivan Ivanji o novom romanu: Poslednji potez nije autobiografski

Priredila: Aleksandra Glišić
Ivan Ivanji o novom romanu: Poslednji potez nije autobiografski

Beograd - Knjiga "Poslednji potez" Ivana Ivanjija, koju su kritičari ocijenili kao kapitalno djelo ovog vrhunskog pripovjedača, od juče je u prodaji u izdanju beogradske "Lagune".

- U ovom delu nema autobiografskih momenata. U romanu se javljaju i istorijske ličnosti kao Moša Pijade, Vladimir Velebit, Vladislav Ribnikar, nemački esesovski pukovnik Hetl i drugi. Dosta pažnje sam posvetio masonima, čija je uloga u svim događajima koje opisujem prilično velika, mada naglašavam da je to roman, znači fikcija, zasnovana na temeljima ozbiljno proučavanih fakata - rekao je Ivan Ivanji.

Najviše pažnje autor je posvetio predstavniku četvrte generacije, Rudiju, koji je nehotice dospio u ulogu dvostrukog agenta.

- Nemci su dugo mislili da radi za njih kao prevodilac i dostavljač informacija, a on je, u stvari, radio za pokret otpora, kome se priključio u poslednjem trenutku pre nego što ga je Gestapo otkrio. On pred svoje samoubistvo podvlači pod porodičnu hroniku poslednji potez u nadi da će njegov sin i njegovi potomci živeti drugačijim, normalnim, dostojanstvenim životom - kaže Ivanji.

Priča romana počinje u Austrougarskoj XIX vijeka, vodi kroz Prvi svjetski rat i borbe u Albaniji, Kraljevinu SHS i Jugoslaviju, kroz Njemačku između dva rata, okupaciju Jugoslavije, Jugoslaviju poslije rata, njen raspad, pa sve do današnjih dana.

Pojedine epizode se događaju u Austriji, Velikoj Britaniji i Kini.

Paralelno s karijerom pedagoga, novinara, dramaturga i brojnim funkcijama koje je obavljao u kulturnom životu Beograda i diplomatiji, Ivanji se bavio i književnošću i od rane mladosti objavljivao je poeziju, prozu, eseje, bajke i drame.

Maestralan rukopis

- Savremenik i učesnik događaja koje opisuje u "Poslednjem potezu", Ivan Ivanji na maestralan način stvara značajan roman srpske književnosti. On to čini lomeći sudbinske istorijske poteze preko leđa muškaraca i žena iz jevrejske porodice Rotbart, odnosno Radvanji, odnosno Radvan. Ti ljudi su menjali prezimena i imena kako su ih političke i ratne okolnosti nagonile, rizikujući sve da bi ostali dosledni svojim idealima - kaže pisac Pavle Zelić u kritici romana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana