“Императив” приближава књижевност на другачији начин

Миланка Митрић
“Императив” приближава књижевност на другачији начин

Бањалука - Сви који воле књижевност, знају да је то нека врста посебне магије, нових свјетова и нових спознаја. Сви који воле књижевност знају колико је некад истински дивно када имају могућност да уживо слушају или разговарају са неким од драгих аутора.

Бањалучка публика је претходних неколико дана имала ту прилику, на другом Фестивалу књижевности “Императив”, који је одржан у Банском двору Културном центру. Ову смотру посвећену писаној ријечи и домаћим ауторима организовало је Удружење за промоцију и популаризацију књижевности “Императив”.

 Током пет дана трајања фестивала, и шест програмских садржаја (“Лектира у подне”, “Бајковница”, “Промоције”, “Поезију ће сви читати”, “Ноте и слова” и сајма) публика је имала прилику да се дружи са двадесет пјесника и књижевника, те да види и купи издања тринаест издавачких кућа.

Посљедњег дана фестивала, одржана је промоција нове збирке прича Румене Бужаровске “Никуда не идем”, која је најзначајнија ауторка кратких прича на нашим просторима. Разговор са ауторком су водиле уредница највеће босанскохерцеговачке издавачке куће “Бџбоок” Кристина Љевак и Вања Шушњар-Чанковић.

 - Сваки фестивал за мене је значајан, јер се тако  као ауторка могу представити публици. Наравно најважније за мене је то што овакви фестивали окупљају регионалне ауторе и онда промовишу много више ствари него само књижевност. Ради се о културној размјени, о превазилажењу неких политичких разлика о спајању људи. Посебно ми је драго када се ти фестивали одржавају у мањим градовима, да не буде само да су главни фестивали увијек у Загребу или Београду,  увијек је мало боље изаћи из онога што је мејнстрим -  рекла је Бужаровска.

У оквиру програма “Поезију ће сви читати”, своје стихове читали су добитник НИН-ове награде Владимир Табашевић и бањалучка пјесникиња Владана Перлић.

- Овакви фестивали су од превасходне важности јер промовишу књижевност на један другачији начин и имају у својим програмима конципирану ту идеју да је књижевност и за младе и за старе. Рекао бих да “Императив” има другачији приступ промоцији књижевности која се данас често промовише на врло баналан начин, где се сматра да су неки писци велики мудраци који су сишли са неба. Ово је у најбољем смислу приземно, заправо у оном смислу у којем је то у интересу књижевности - казао је Табашевић.

Посљедњи дан фестивала затворио је програм Ноте и слова, у оквиру којег је књижевник Стево Грабовац читао дијелове свог романа “Мулат албино комарац”, уз прикладну музику, а разговор с њим је водио Милан Ракуљ.

Током свих дана трајања ове смотре, у оквиру радионице креативног писања “Бајковница”, малишани су писали бајку са књижевницом Тањом Ступар-Трифуновић, а у програму “Лектира у подне”, са средњошколцима су се дружили Беким Сејрановић, Бојан Кривокапић, Лана Басташић и Владимир Табашевић.      

Контакт с публиком

Оснивач издавачке куће “Имприматур”  из Бањалуке Борис Максимовић сматра да је “Императив”изузетна  прилика да се контактира са публиком.

- Одлична  прилика да сазнамо колико се наш рад прати, шта публику занима, ко су заправо ти људи, шта воле да читају, шта им значи постојање издавачке куће, фестивала. То је сјајно - казао је Максимовић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана