Gojko Božović, književnik za “Glas Srpske”: Poezija - medij u kome se govori mudro i polako

Danko Kuzmanović
Gojko Božović, književnik za “Glas Srpske”: Poezija - medij u kome se govori mudro i polako

Beograd - Književne nagrade u savremenom kontekstu znače najviše piscima i onima koji istrajno prate njihove knjige. One su izgubile nekadašnji veliki značaj koji su imale, ali ono što nagrade, svakako, i dalje mogu je da bar na neki trenutak osvetle knjigu koja je tu nagradu dobila i rad pisca koji je zajedno sa knjigom nagrađen.

Rekao je ovo književnik Gojko Božović, koji je dobitnik “Kočićevog pera” za zimu 2018. godine, za djelo “Mapa”, te nagrade “Kočićeva knjiga” za cjelokupno književno stvaralaštvo koja će mu biti uručena danas.

Božović je kazao da su nagrade izgubile nekadašnji značaj, ali da i dalje mogu da doprinesu afirmaciji pisca.

- Književne nagrade nisu više glamurozne kao što su nekad bile, ali verujem da i dalje mogu da učine da barem do nekih čitalaca nose glas i o jednoj pesničkoj knjizi kakva je pesnička knjiga “Mapa” za koju sam nedavno nagrađen - kazao je Božović.

Na pitanje šta za njega znači nagrada sa imenom Petra Kočića, pisac je rekao da osjeća jednu vrstu obaveze, ali i zadovoljstva.

- Petar Kočić je jedno od najvećih imena u istoriji srpske književnosti i kada dobijete nagradu koja nosi njegovo ime, onda osećate jednu vrstu dodatne obaveze, ali i zadovoljstva što se barem na trenutak povezujete s  takvim piscem koji je umeo da piše organski, autentično, govoreći o događajima kao da im je prisustvovao, a mi ih čitamo kao da se dešavaju pred našim očima. Ta vrsta uverljivosti Kočićevog pripovedanja praćena je istovremeno, nekad, pripovedanjem samog straha i očaja, a nekad izrazitim humorom - rekao je Božović te dodao da je Kočić od onih pisaca koji se nije ustezao da javno govori, iako su ga tada savjetovali da se ne bavi politikom jer se politikom mogu baviti mnogi, a pisanjem na Kočićev način može se baviti samo on.

Današnja poezija, kako kaže Božović, uopšte nije vidljiva u javnom prostoru.

- Danas je poezija, od svih književnih žanrova, možda najmanje vidljiva u javnom prostoru. Ona je medij u kome se govori strpljivo, mudro i polako, a to je sve u sklopu duha vremena u kome sve mora da bude senzacionalno i glamurozno - rekao je on.

Božović je kazao da mu prija činjenica da su u žiriju bila imena poput Miljenka Jergovića i Mladena Veskovića.

- Uvek su nagrade prijatne piscima, i na neki način te nagrade pomažu da čitaoci dopru do njih. A dešava se da i čitaoci žele da provere odluku žirija, tako da je uvek važno da to budu pisci. Važno je i koje ime nosi nagrada, ali važno je i ko je dodeljuje - istakao je Božović.

Iako se bavi skoro svim vrstama književnog stvaralaštva, javnost ga prepoznaje kao pjesnika.

- Poezija je moje trajno opredeljenje, ali bavim se raznim žanrovima. Na jednoj strani književnom kritikom, na drugoj esejistikom, a bavim se i izdavaštvom koje doživljavam književnim radom u službi literaturi. Ne možete u jednom žanru kazati sve, tako da se trudim da raširim dijapazon svojih žanrova - zaključio je Božović.

O knjizi “Mapa”

Nagrađena knjiga “Mapa”, kako kaže pjesnik, propituje suštinu nekih fenomena današnjice.

- “Mapa” predstavlja celinu sa dve prethodne pesničke knjige koje sam objavio, knjigama “Obližnja božanstva” i “Elementi”. U te tri pesničke knjige ja sam nastojao da ispitam jedan proces koji je možda i manje vidljiv u savremenom trenutku. Vrlo često u svakodnevnom govoru koristimo izraze i formule koje su vrlo stare, ali su često i promenile svoje značenje i udaljile se od svojih izvora. Hteo sam takođe da vidim da li mi danas oblikujemo neke priče koje će nadživeti naše vreme ili mi samo trošimo supstancu, to je jedno od suštinskih pitanja modernog vremena. Da li, dakle, parazitiramo na iskustvima i znanju naših prethodnika ili stvaramo neke nove vrednosti, objasnio je Božović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana