“Glasovov” Sajam knjige: Izdavački poduhvat godine “Izabrana djela Dragana Kolundžije”

Danko Kuzmanović
“Glasovov” Sajam knjige: Izdavački poduhvat godine “Izabrana djela Dragana Kolundžije”

Banjaluka - Žiri 23. Međunarodnog sajma knjige dodijelio je tradicionalne nagrade izdavačima za izdavačke poduhvate, za savremenu književnost, za knjigu za djecu, za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti, kao i specijalnu nagradu za enciklopedijsko djelo.

Žiri je radio u sljedećem sastavu: književnik Ranko Pavlović, predsjednik žirija, te Nina Govedar i Valentina Milekić. Pavlović je prije uručenja obrazložio odluku o dodjeli svake od nagrada. 

Nagrada “Moštanica” za najbolji izdavački poduhvat dodijeljena je izdavačkoj kući “Obodsko slovo” iz Podgorice za zbirku “Izabrana djela Dragana Kolundžije” autora Dragana Kolundžije. Nagradu je predstavniku iz Podgorice uručio predsjednik žirija Ranko Pavlović.

“Službeni glasnik” iz Beograda dobitnik je nagrade “Liplje” za savremenu književnost, i to za knjigu “Posljednji argonaut” autora Aleksandra Gatalice. Priznanje je predstavniku ove izdavačke kuće uručila glavna i odgovorna urednica “Glasa Srpske” Borjana Radmanović-Petrović.  

Nagradu “Gomionica” za knjigu za djecu žiri je dodijelio izdavačkoj kući “Pčelica” iz Čačka za edicije “Srpski velikani” i “Vekovi srpske pismenosti”. Nagradu je uručio zamjenik glavnog i odgovornog urednika “Glasa Srpske” Žarko Marković.

Priznanje “Stuplje” za njegovanje srpske tradicije i pravoslavne duhovnosti dodijeljeno je izdavačkoj kući “Zavod za udžbenike Beograd” za knjigu “Antologija srpske narodne lirike Kosova i Metohije”, koju je priredio Vladimir Bovan. Nagradu je predstavniku ove izdavačke kuće uručila rukovodilac Sajma knjige Petra Ivić.

Ove godine je dodijeljena i jedna specijalna nagrada. Radi se o nagradi za najbolje enciklopedijsko djelo izdavaču Akademiji nauka i umjetnosti Republike Srpske za “Enciklopediju Republike Srpske” za njen prvi tom. Nagradu je predstavniku ANURS-a Rajku Kuzmanoviću uručio generalni direktor “Glasa Srpske” Boris Dmitrašinović. 

Nakon dodjele nagrada 23. Međunarodnog sajma knjige, uslijedilo je uručenje nagrade 3. Međunarodnih književnih susreta “Banjaluka 2018”. Dobitniku nagrade, američkom književniku Džonu Tejloru, nagradu je uručio predsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Nedeljko Čubrilović.

Tejlor se prisutnima kratko obratio na srpskom jeziku.

- Prvo vam zahvaljujem na ovoj časti. Vrlo sam srećan što imam knjigu na srpskom prevodu. To je veliko zadovoljstvo. Posebno zahvaljujem Predragu Bjeloševiću, zahvaljujem svojim prevodiocima Kolji Mićeviću i Sanji Zekanović - rekao je Tejlor.

Dvadeset treći Međunarodni sajam knjige, u organizaciji “Glasa Srpske”, svoja vrata posjetiocima je otvorio 11. septembra. U proteklim danima druženje sa knjigama i piscima posjetiocima su omogućili izdavači, knjižari i distributeri. Sajam knjige svoja vrata zatvara u ponedjeljak, 17. septembra, u 18 časova.

Vikend na Sajmu knjige

Subota je predviđena za promocije knjiga. U 12 časova biće održane promocije knjiga autora iz Republike Srpske, Srbije i Francuske, kao i Elke Njagolove iz Bugarske, kojoj će biti uručena i Povelja Udruženja književnika Republike Srpske. U 13 časova promocije će održati književnici Živko Vujić, Slobodan Jović, Ranko Pavlović, Goran Šaula, Jovo Čulić i Džon Tejlor. Za 15 časova zakazana je promocija knjiga “Izabrana djela Dragana Kolundžije”. U 17 časova nastavljaju se promocije knjiga autora iz Republike Srpske, Crne Gore, Slovenije i Poljske. U nedjelju biće održanepromocije knjiga autora iz Republike Srpske, Srbije, Poljske, Francuske i Slovačke, kao i promocija Antologije pjesnika RS na poljskom jeziku. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana