Елена Феранте омиљена међу бањалучким читаоцима

Миланка Митрић
Елена Феранте омиљена међу бањалучким читаоцима

Бањалука - За читање и тражење добрих књига, свако вријеме је идеално. Мало које вријеме има посебну чар, као што имају хладни зимски дани, када се топлина књига посебно пригрли. Ушушканост уз књиге и чајеве је посебна чаролија.

Водећи се идиличном атмосфером, створеном за књиге, “Глас Српске” је истражио шта су то наши читаоци ове године највише узимали с полица библиотеке и куповали у књижари.

Из Народне и универзитетске библиотеке РС, рекли су да је ова година била шаролика што се избора и потражње читалаца тиче.

-  Како се која новина дешава, код нас, у Србији и Хрватској, то се аутоматски одражава на читање књига. Серија “Корени” је кренула, па је Ћосићева књига “Корени”, поново тражена - рекла је библиотекарка Народне и универзитетске библиотеке РС Александра Рендић.

Она је објаснила да су читаоци убједљиво највише тражили књиге Елене Феранте, али трилере, кримиће, те да су скандинавска књижевност и књиге увијек тражене.

- Тражена је Елена Феранте и њене четири књиге у серијалу “Моја генијална пријатељица”, “Причао о новом презимену”, “Прича о онима који одлазе и онима који остају” и “Прича о изгубљеној дјевојчици” - то је апсолутни хит. Трилери,  кримићи и скандинавска књижевност су тражени, поготово Ју Несбе. Сви његови романи су стално читани - казала је Рендићева.

Ове године читале су се и књиге крунисане наградама, посебно Нобеловом наградом за књижевности, а читала се и епска фантастика.

- Од нобеловаца, читан је Казуо Ишигуро и његови романи “Остаци дана”, “Не дај ми никада да одем”. Чита се доста Паоло Сорентино. Читани су романи, рецимо “Династија Медичи” Матеа Струкула, затим Харуки Мураками, који се увијек чита. Читан је Нил Гејмен и комплетна епска и научна фантастика. То су серијали “Игра престола” или било који други. Људи воле то да читају - објаснила је Рендићева.

Додала је и да су тражени сви романи Елиф Шафак, али и да су своје мјесто код читалаца пронашла и дјела шведског писца Фредрика Бакмана.

- “Човек по имену Уве” и “Моја бака вам се извињава” су били баш тражени. Класици су нешто што се стално тражи и чита, али у посљедње вријеме и популарна психологија - додала је Рендићева.

Када је ријеч о домаћој књижевности, избор читалаца и укуси су заиста различити, тако да су се тражила различита дјела и све ново што се појави.

- У принципу, јако је тешко одредити шта је најчитаније, јер све зависи од укуса. Неко воли тежу литературу, неко воли лакшу, неко хоће да се одмори, неко хоће нешто да научи. Најтраженији домаћи аутори су били Марко Шелић, Дејан Стојиљковић, Исидора Бјелица и Весна Дедић - појаснила је Рендићева.

Она додаје и то да се ове године у библиотеку уписало скоро 5.000 чланова, те да су заиста задовољни што је већи број новоуписаних чланова млађег животног доба. Намјера је да се након електронских каталога и електронске резервације, уведе и новина у виду апликације, која би још више корисницима олакшала претрагу и тражење нових дјела за које су заинтересовани.

- Сваке године изађемо са нечим новим, а набављају се и нове књиге. Жеље корисника све записујемо. Ми се трудимо, наравно, у зависности од издања да те књиге и набавимо. Полако уводимо и онлајн вид комуникације с нашим корисницима. У плану је покретање апликације, од идуће године, преко које ће се моћи улазити у претраживање каталога и прегледати шта се све узимало - навела је Рендићева.

Када је ријеч о куповини књига, разговарали смо с Мирославом Гојковићем, власником антикварнице “Рамајана” у Бањалуци. Према његовим ријечима, ове године су класици били доста тражени.

- Најпродаванији романи у нашој књижари, ове године, су “Јунак нашег доба” Михаила Љермонтова, “Записи из подземља” и “Коцкар” Фјодора Михајловича Достојевског, “Нана” Емила Золе, а затим и увијек актуелни “1984” Џорџа Орвела и “Врли нови свијет” Олдоуса Хакслија. Такође је много тражена поезија Васка Попе као иромани Црњанског - нагласио је Гојковић.

Навео је и то да су купци често тражили и Јерговића, те Краљевство Словена Мавра Орбина и многа друга дјела.

- Увијек се, наравно, траже и “Бхагавад Гита” и “Свето писмо”, али често се тражи и нешто што немамо. Често су то хрватска издања којих готово нема на нашем тржишту и наслови из историје или филозофије која су давно распродата. Неке од занимљивијих књига које су људи тражили су популарни пријератни приручници о поправљању аута, а један човјек је тражио литературу о прављењу прозора на бродовима - изјавио је Гојковић.

Листа читаних аутора:

 

1. Фредрик Бакман

2. Казуо Ишигуро

3. Елена Феранте

4. Нил Гејмен

5. Ју Несбе

6. Елиф Шафак

7. Милош Црњански

8. Паоло Сорентино

9. Марко Шелић

10. Дејан Стојиљковић

 

1. Елена Феранте “Моја генијална пријатељица”

2. Добрица Ћосић “Корени”

3. Казуо Ишигуро “Остаци дана”

4. Елена Феранте “Прича о новом презимену”

5. Фредрик Бакман “Моја бака вам се извињава”

6. Казуо Ишигуро “Не дај ми никада да одем”

7. Фредрик Бакман “Човек по имену Уве”

8. Фјодор М. Достојевски “Коцкар”

9. Михаил Љермонтов “Јунак нашег доба”

10. Емил Зола “Нана”

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана