Дјечије позориште Републике Српске: Лутке одушевиле публику у Кини

Дјечије позориште Републике Српске: Лутке одушевиле публику у Кини 13.11.2017 13:44 | А. Г.

Дунгуан - Изложба Музеја позоришних лутака Дјечијег позоришта РС, која је отворена у Градској библиотеци на језеру Сонгшанг, у граду Дунгуану у Кини, изазвала је велику пажњу тамошње јавности и привукла бројне посјетиоце.

Музеј позоришних лутака Дјечијег позоришта РС гостује до 19. новембра у Кини, а ријеч је о једином музеју ове врсте у југоисточној Европи, а у својој збирци има пет стотина играјућих лутака.

Директор Дјечијег позоришта РС Предраг Бјелошевић каже да је у мају у сарадњи са Министарством просвјете и културе РС, поред других институција културе РС, и ову позоришну кућу посјетила делегација из Народне Републике Кине.

- Делегацију сачињену од најистакнутијих кинеских културних представника оформило је Министарство културе ове земље у оквиру програма под називом "Кина - земље централне и источне Европе 16+1 културна сезона", који укључује организацију низа културних активности и представа из цијелог свијета - рекао је Бјелошевић.

Послије посјете, Дјечијем позоришту РС стигао је позив из провинције Гуангдунг, од компаније за позоришни менаџмент "Слон", која обухвата 11 театара и која је организовала турнеје за више од 500 представа у Кини и привукла више од 400.000 гледалаца.

- Први ниво сарадње договорен са предсједницом компаније "Слон" Фу Јуан подразумијева изложбу Музеја позоришних лутака Дјечијег позоришта РС која је постављена у Градској библиотеци на језеру Сонгшанг, у граду Дунгуану. Библиотека је подијељена у неколико нивоа и нуди различите културне садржаје, а посјетиоци нашу изложбу могу да погледају свакога дана до 19. новембра - казао је Бјелошевић.

Кинеска публика има прилику да види 107 лутака и 20 маски из представа које су претходних пет деценија постављене на сцену Дјечијег позоришта РС.© Глас Српске 2012 ISSN 2303-7385 | Импресум | Маркетинг | Контакт | Латиница | Ћирилица