Ćopić pisao o seljacima, djeci, sanjarima i skitnicama

Danko Kuzmanović
Ćopić pisao o seljacima, djeci, sanjarima i skitnicama

Banjaluka - Veliki srpski pisac Branko Ćopić napustio je ovaj svijet skočivši sa mosta u Beogradu na ovaj dan prije 35 godina. Bio je izuzetno popularan, neobično plodan, a njegova djela prevedena su i objavljena na više od 30 jezika širom svijeta.

Nema djeteta na srpskom govornom području koje nije raslo uz Ćopićeve pripovijetke. Uz “Ježevu kućicu” se uspavljivalo, uz “Magareće godine” smijalo, a recitujući “Na cesti Petrovačkoj” plakalo.

Ćopić će ostati upamćen po izuzetnom osjećaju za pravdu i pravednost. Jezikom punim razumijevanja pisao je o siromašnim seljacima, djeci, sanjarima i skitnicama, a nemogućnost mirenja sa stvarnošću i potraga za boljim svijetom bili su glavni razlog samoubistva velikog pisca.

Teren sa koga je Ćopić pretežno crpio građu za svoje pripovjedačko stvaralaštvo bio je njegov zavičaj, Grmeč, podgrmečki kraj i rodno selo Hašani.

Ovim povodom će u Hašanima, rodnom mjestu pisca, danas biti obilježeno 35 godina od smrti ovog velikana.

U Osnovnoj školi “Branko Ćopić” u Donjem Duboviku, administrativnom centru opštine Krupa na Uni, planirano je da se održi književni čas  Svetozara Ličine, predsjednika Fondacije “Branko Ćopić” i književnika Ranka Pavlovića.

Književnici i osnovci će položiti vijence i cvijeće kod Brankove biste ispred spomen-škole koja nosi ime ovog književnika.

Čopić je ostavio vječni trag u srpskoj književnosti kroz svoja djela “Gluvi barut”, “Ne tuguj, bronzana stražo” i “Osma ofanziva”, zatim pripovijetke “Rosa na bajonetima”, “Surova škola”, “Ljubav i smrt”, “Doživljaji Nikoletine Bursaća” i druge.

Njegova antologijska zbirka pripovjedaka “Bašta sljezove boje” osvojila je Njegoševu nagradu 1972. godine, a NIN-ovu nagradu za najbolji roman dobio je 1958. godine za roman “Ne tuguj, bronzana stražo”. Od 1968. godine bio je član Srpske akademije nauka i umjetnosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana