Ćopić oživio na štandu RS

Aleksandra Madžar
Ćopić oživio na štandu RS

Beograd - Posebnom svečanošću, u prisustvu mnogobrojnih posjetilaca, počelo je predstavljanje knjiga i književnika, nauke i naučnika Republike Srpske na 59. međunarodnom beogradskom sajmu knjiga.

O značaju pojavljivanja pisane riječi iz Srpske na sajmu u Beogradu govorio je ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija, koji je i otvorio svečani program.

- Moramo da budemo svjesni da imamo velike potrebe, a male mogućnosti. Težimo ka tome da naša kulturna politika bude izbalansirana i da, gdje god da dođemo na najbolji način promovišemo RS i našu kulturu - rekao je Mutabdžija.

Štand Srpske je u znaku slavnog Branka Ćopića, gdje na jednoj strani dominira velika fotografija pisca, a na drugoj prostor za promocije, naslovljen i uređen kao njegova knjiga "Bašta sljezove boje".

- Ponosni smo što je ovoliki broj ljudi prisustvovao ovoj ceremoniji otvaranja, jer to je dokaz da je ovo dobra prilika da se stvaralaštvo pisaca iz RS predstavi na jednoj od najvećih smotri pisane riječi - istakao je direktor Predstavništva Republike Srpske u Srbiji Mlađen Cicović.

Objasnio je da je ovogodišnji akcenat na Branka Ćopića od neizmjerne vrijednosti, jer se na taj način ukazuje na blago koje je ovaj književnik ostavio svom narodu.

Poslije otvaranja programa predstavljena su djela Branka Čučka, drugi tom, "Kolumne" u izdanju Narodne biblioteke "Branko Čučak", Han Pijesak.

Kako su najavili organizatori prije podne, zaljubljenici u pisanu riječ danas će imati priliku da se upoznaju sa djelima Rajka Kuzmanovića, Ljubomira Zukovića, Slobodana Remetića, Vaskrsije Janjića... Djelo Jelene Kojović-Tepić "Kuća vremena", u izdanju izdavačke kuće "Besjeda", biće promovisano u 16 časova.

Knjiga Eve Lipske "Turisti reči", u izdanju Kuće poezije iz Banjaluke, biće predstavljena u 17 časova. Izdavači iz Srpske predstaviće se sa 73 knjige od 33 izdavača.

Objedinjeni reprezentativni nastup Srpske i ove godine organizuje Predstavništvo RS, uz podršku Ministarstva prosvjete i kulture, u saradnji sa Narodnom i univerzitetskom bibliotekom i Udruženjem izdavača RS.

Favoriti

U narednim danima Udruženje izdavača RS predstaviće se beogradskoj publici nizom novih naslova, među kojima kao svog favorita vide knjigu "Kako sam branio Principa i drugove 1914", autora Rudolfa Zistlera. Izdavačka kuća "Besjeda" predstaviće se sa 30 novih naslova, a kao posebno interesantna izdvajaju Sabrana djela Branka Ćopića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana