Бранкa Санчанин добитница награде Пегаз у Београду: Ова књига је мој зид плача

Дејан Јовичић
Бранкa Санчанин добитница награде Пегаз у Београду: Ова књига је мој зид плача

Србац - Бранка Санчанин, аутор збирке приповједака "Божићне приче" освојила је друго мјесто на конкурсу за књижевну награду "Пегаз" Књижевне омладине Србије. Њена књига је била једина од бројних пристиглих радова у категорији приповијетки која је била номинована за ову награду.

Свечано проглашење организовано је у завршници 63. Међународног сајма књига у Београду у хали "Васко Попа", а у знак признања, Бранки је уручена умјетничка слика "Пегаз" и повеља Књижевне омладине Србије.

- Ова награда је за мене потврда од еминентних људи из свијета књижевности, да то што радим, радим како треба. Пишем одавно, веома сам строг судија према свему написаном, а према себи поготово. Ја ћу писати и даље, не за награде, јер оне нису најважније иако их је лијепо добити, него за све оне који ме стално питају кад ће нова књига. А ја им одговарам, ускоро - рекла је Санчанинова.

На проглашењу су била позната књижевна имена, међу којима и добитник НИН-ове награде за роман "Велики рат", Александар Гаталица.

Бранка Санчанин, која је по струци дипломирани менаџер у култури и умјетности, запослена је као библиотекар у Народној библиотеци у Српцу. На промоцији њеног првог романа "Божићне приче" недавно се окупило више од 400 посјетилаца у србачком Дому културе.

Књига садржи по седам прича са мајчине и очеве стране посвећених Бранкиној кћерки Теодори поводом 25. рођендана, али и свим будућим потомцима. Она је запамтила и записала ове приче на породичним окупљањима током најрадоснијих хришћанских празника.

- Ова књига је мој зид плача, мој карађоз позоришних сјенки, моја мала лична Кавалерија рустикана, мој бунар жеља, мој рај и хад у којем никад неће шетати ни плесати мртве душе. У овој књизи нема умрлих душа, јер су живи сви они које сам ставила међу корице. И кад год ми је тешко, отворим своју књигу и сједнем са људима које сам бескрајно вољела али и са некима које никад нисам упознала али сам о њима слушала дивне приче - казала је Санчанинова.

Њена књига била је изложена на Београдском сајму, на штанду њене матичне издавачке куће Књижевна омладина Србије, а Бранка их је потписивала бројним посјетиоцима који су се потрудили да дођу до свог примјерка.

Подршка пријатеља

Додјели књижевне награде "Пегаз" присуствовали су бројни Бранкини пријатељи и сарадници, међу којима и сви радници Народне библиотеке из Српца, као и њена пријатељица још из млађих дана, директорица Пореске управе Републике Српске, Зора Видовић

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана