“Bogdanologija” pred čitaocima

Mirna Pijetlović
“Bogdanologija” pred čitaocima

BANjALUKA - Povodom stogodišnjice prvog izdanja čuvene “Antologije novije srpske lirike” Bogdana Popovića, koje je izašlo u Zagrebu 1911, Srpska književna zadruga objavila je još jedno izdanje, u istoj opremi u kojoj se prošle godine pojavilo prvo izdanje “Antologije poezije srpskog romantizma” Slobodana Rakitića.

Smatra se da je “Antologija” Bogdana Popovića imala najsnažniji uticaj na shvatanje naše poezije “novijeg doba”, njeno vrednovanje i tumačenje.

O njoj je dosta diskutovano, ali, po riječima Ive Tartalje, ostaje jedna od najpoznatijih i najljepših, u cjelini uzev. Poznato je njegovo načelo: “Pesma mora da bude cela lepa”.

Jedno obilježje ove “Antologije” prema većini drugih u tome je što je ona sastavljena, od početka do kraja, s ciljem i po mjerilima čisto estetičkim. Bez obzira na ono što bi u novijoj srpskoj lirici bilo zanimljivo za književnog ili kulturnog istoričara, urednik je birao pjesme po njihovoj ljepoti.

Ono što je karakteristično za neko doba ušlo je u ovu zbirku samo onda ako je u isto vrijeme bilo i lijepo toliko koliko je karakteristično. Urednik je imao namjeru da da tačno ono što naslov njegove knjige obriče - zbirku “cvijeća” novije srpske lirike.

U Zadruginoj ediciji antologija najviše izdanja imala je “Antologija junačkih narodnih pesama” Vojislava Đurića, a kao prvorazredni događaji i datumi u izdavanju antologija, zabilježene su knjige: “Antologija narodnih lirskih pesama” Vladana Nedića, “Antologija srpskog pesništva” Miodraga Pavlovića, “Antologija ruske poezije 18. i 19. veka” Vladimira Jagličića, “Antologija srpske poezije za decu” Dušana Radovića i mnoge druge.

Kada je riječ o “Antologiji” Slobodana Rakitića, to je knjiga koja privlači veliki broj čitalačke publike, ali i stručne kritike.

- Antologija, na kojoj sam radio, s povremenim prekidima, gotovo deset godina, obuhvata više od jednog veka srpskog pesništva. Otuda u njoj predromantičari, romantičari i postromantičari. Antologija poezije srpskog romantizma, bar kako je ja vidim, ima integrativni karakter i predstavlja takođe sintezu najboljih romantičarskih ostvarenja na srpskom jeziku - rekao je Slobodan Rakitić.

Promocija

Književnik Slobodan Rakitić predstaviće u četvrtak u Srpskoj književnoj zadruzi u Beogradu 24. izdanje slavne “Bogdanologije”, ogledne knjige koja pokazuje kako se u krajnje subjektivnom izboru može postići mnogo objektivnih rezultata, kako se može malo griješiti, a dosta pogađati itd.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana