Betmen i Žena Mačka na ulicama San Dijega

Cvija Mrkonjić
Betmen i Žena Mačka na ulicama San Dijega

Nove sezone popularnih serija "Igre prestola", "Okružen mrtvima" i "Sinovi anarhije", kao i predstavljanje "Hobita" i Marvelovog panela privukli su najveću pažnju publike na ovogodišnjem 45. Komik Konu u San Dijegu.

Riječ je o međunarodnoj konvenciji na kojoj se svake godine okupljaju ljubitelji pop kulture željni novih avantura. Program je svečano otvoren u četvrtak uveče, zatvaranje je najavljeno za nedjelju, a rijeke obožavalaca filmskih čarolija ponosno su prošetale u svojim kostimima. Oni su oživjeli fantazije iz omiljenih serija i filmova, ali su se i družili sa omiljenim likovima iz stripova i video-igara.

Organizatori ove velike smotre koja slavi film, televiziju, video-igrice, stripove, kostime i druge vidove pop umjetnosti rekli su da očekuju više od 150.000 posjetilaca. U okviru programa filmski studiji prikazivaće ekskluzivne trejlere najnovijih hitova. Sajamska sala koja ima više od 6.500 mjesta do sada je tradicionalno bila "kuća filma", ali ove godine je ustupljena zvijezdama sa malih ekrana.

Manifestacija je tradicionalno mjesto okupljanja brojnih fanova sa njihovim idolima, a posvećena je fantastičnom i naučnofantastičnom žanru. Već je postalo uobičajeno da svakog ljeta San Dijegom promarširaju horde Klingonaca, superheroja, zombija, vampira, nimfi i drugih likova.

Na "Komik Konu" najčešće se mogu vidjeti ljudi obučeni u kostime Supermena  i Betmena, a sa jednakom strašću nose ih muškarci i žene. Ulicama marširaju i Kapetan Amerika, razni roboti, ali i Žena Mačka, Marvin Marsovac, kao i Džesika Rabit. Međunarodnu konvenciju "Komik Kon" u San Dijegu prvi put su organizovali Šel Dorf, Ričard Alf, Ken Kruger i Majk Tavri 1970. godine. Oni su bili veliki zaljubljenici u strip i bavili su se crtanjem, izdavaštvom i prodajom stripova.

Prošle godine "Komik Kon" je obilježilo predstavljanje ekranizacije "Enderove igre Oskara" pisca Skota Karda, a publiku je posebno obradovalo što je zvijezda ovog filma Harison Ford lično došao na promociju filma. Ford je do sada oživio kultne likove kao što je Indijana Džons i opravdano je jedan od omiljenih gostiju ovakvih manifestacija. Iako su stripovi nekada smatrani andergraund umjetnošću, vremenom su postali izuzetno popularni, a programi poput ovog organizuju se i u nekim drugim zemljama.

Na kraju krajeva, strip ili deveta umjetnost je i stvorila gotovo sve popularne superheroje koji su se posljednjih desetak godina sa velikim uspjehom preselili na veliko platno. "Gikovi" i ekstremni zaluđenici mjesecima unaprijed se aktivno pripremaju za smotru u san Dijegu, a na kostimima koje pokazuju tog dana nimalo ne štede. Njihovi kostimi su svake godine sve skuplji i sve kvalitetniji, kao i realniji.

"Vampirski dnevnici"

Ranije je najavljeno da će se ove godine na "Komik Konu" pojaviti i zvijezde serije "Vampirski dnevnici" Nina Dobrev, Pol Vesli, Ijan Somerhalden i Ket Grejem. Sa njima bi trebalo da dođe i izvršni producent serije Džuli Plek.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana