Афоризми граде пут до књига

Александра Маџар
Афоризми граде пут до књига

Бањалука - "Децо, можете мислити какав је живот када је од колевке па до гроба најлепше ђачко доба", један је од афоризама које је чувени писац Душан Радовић посветио најмлађим читаоцима.

- Афоризми за децу су неправедно запостављени. Током школовања у основним и средњим школама, на часовима српског језика и књижевности уче се песме, романи, приповетке, новеле, епови, пословице, изреке и друге књижевне форме, а једино су афоризми потпуно изостављени из школских програма - сматра српски афористичар Александар Чотрић, добитник бројних признања за збирке афоризама и сатиричних прича.

Истакао је да заједно са колегама настоји да се избори да афоризам буде призната књижевна форма у школама, читанкама и лектири.

- Школе су коначно отвориле своја врата за афористичаре, па организујемо промоције и књижевне сусрете у школама - казао је Чотрић.

Он је и добитник награде "Доситејево перо" за 2011. годину, која му је припала за књигу афоризама.

- За децу је теже писати него за одрасле. Морамо да водимо рачуна о педагошкој поруци, речима које користимо, разумљивости стилских фигура, примерености узрасту... Али, зато је и много лепше и драже стварати за младе, него за старије, па зато ова награда највише и значи - казао је Чотрић.

Књижевник Љубивоје Ршумовић, који је већи дио стваралаштва посветио најмлађим читаоцима, за шта је вишеструко награђиван, сматра да дјеца сама стварају афоризме.

- Када тинејџери читају афоризме, усвајају их као своје и користе у разговору, што је добро. Али, нису свесни да је то литература. Већ после петнаесте године њихова лектира је другачија, углавном аудио-визуелна. А афоризми су у њиховој перцепцији на нивоу графита, па их препричавају као добре форе - објаснио је Ршумовић.

Сматра да је у свом књижевном стваралаштву написао само један прави афоризам и ставио га као мото књиге "Сјај на прагу", а он гласи: "И мрак се шири брзином светлости".

Чотрић је осим књига афоризама за дјецу "Дечја посла", "Афоризми за отроке", "Својеглава књига", прошле године приредио Антологију српског афоризма за дјецу "Раздељак", у којој се налазе афоризми седамдесетак писаца.

- Желим да се ученици у што млађем узрасту упознају са афоризмима и да уз њих одрастају. То је и најбољи начин да се кроз ову пријемчиву форму заинтересују за књижевност - казао је Чотрић.

Нове књиге

- Завршавам књигу кратких прича, или продужених афоризама, намењену деци, а за ову годину планирам да објавим и трећу књигу афоризама за најмлађе. У првој књизи биће стотињак хумористичких причица, које ће биће илустроване, а у другој ће бити око две стотине нових афоризама - казао Александар Чотрић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана