“Zlatno jaje” filmu “Ol inkluziv”

Priredio: Danko Kuzmanović
“Zlatno jaje” filmu “Ol inkluziv”

Mokra Gora - “Zlatno jaje” za najbolji film na 12. međunarodnom filmskom i muzičkom festivalu “Kustendorf” pripalo je švajcarskom filmu “Ol inkluziv”, čiji je autor Korina Švingruber-Ilić.

 

 

 

Ove godine za festivalske nagrade takmičio se 21 film mladih reditelja iz Švajcarske, Australije, Srbije, Norveške, Republike Srpske, Poljske, Rusije, Izraela, Francuske, Njemačke, Irana, Meksika, Španije, Makedonije, Turske i sa Filipina.

Sva priznanja nagrađenima uručio je  reditelj Emir Kusturica.      

Drugom nagradom - “Srebrnim jajetom” ovjenčan je film “Jesenji valcer”, autora Ognjena Petkovića, dok je treća nagrada - “Bronzano jaje” dodijeljena filmu “Sortiranje”, autora Mikela Storma Glomstejna.

Odluku o nagradama donio je tročlani žiri sastavljen od vrsnih umjetnika, kao što su  kanadsko-američka glumica Stana Katić, pisac i izdavač iz Švajcarske Slobodan Despot i francuski režiser dokumentarnih filmova i producent audio-vizuelnih sadržaja Tankred Ramon.

Glumica Stana Katić rekla je da su pogledali nevjerovatne filmove i da su baš zato odlučili da uvedu dvije dodatne nagrade. Ona je dodala da je žiri odlučio da ne nagrađuje samo vještine, već su se potrudili da nagrade originalnost.

Specijalna nagrada dodijeljena je filmu “Kostakurta”, čiji je autor banjalučki reditelj Saša Karanović, kao i filmu “Božanstveni put”, autora Ilarije di Karlo.

Nagrada “Vilko Filač” za najbolju fotografiju pripala je Nataliji Pic za ostvarenje “Ja imam nešto za sebe” poljskog reditelja Iva Kondefera. Nagradu je dodijelio francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

U kategoriji “Savremene tendencije” prikazani su filmovi “Srećan kao Lazaro” italijanske rediteljke Aliče Rorvače, dobitnice nagrade za najbolji scenario na festivalu u Kanu, zatim “Bliski neprijatelji” Davida Oelhofena i “Nježna ravnodušnost svijeta” Adilhana Jeržanova.

Prikazani su i “Dogmen” reditelja Matea Garonea, film legendarnog Vima Vendersa “Papa Franjo: čovjek od riječi” i ostvarenje braće Damijana i Fabija Dinočenca “Dječaci plaču”.

U okviru programa “Retrospektiva velikana” prikazani su filmovi “Dragstor kauboj” Gasa van Santa, “Vuk samotnjak” Obrada Gluščevića, “Sjećaš li se Doli Bel?” Emira Kusturice, kao i “Vestern” Manuela Porijera.

Prilikom zatvaranja “Kustendorfa” proslavljeni srpski režiser i osnivač festivala Emir Kusturica parafrazirao je bivšeg urugvajskog predsjednika Hosea Pepea Muhiku.

- Muhika je u dokumentarnom filmu “Pepe, jedan uzvišen život” na kraju rekao jednu filozofsku misao: “Ja ne odlazim, ja dolazim.” Tako je i sa festivalom. I da zatvaram, to je malo bezveze. Sljedeći festival je otvoren - rekao je Kusturica.

Veliko interesovanje

“Kustendorf” svake godine izaziva veliko interesovanje stranih medija, a ove godine sa festivala izveštavaju Bi-Bi-Si, TV5Mond, “Muvi mejker”, Sineuropa i drugi.

Američki magazin “Muvi mejker” uvrstio je 2017. “Kustendorf” među 25 najopuštenijih filmskih festivala u svijetu, a novinar Adam Goldstin je naveo da je riječ o posebnom festivalu.

- Bio sam na mnogo festivala, ali “Kustendorf” je jedinstven - predstavlja kombinaciju novih i tradicionalnih glasova - ocijenio je Goldstin.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana