Zlatni lav za Oblik vode Giljerma del Tora

Priredila: Aleksandra Madžar
Zlatni lav za Oblik vode Giljerma del Tora

Venecija - Film "Oblik vode" čiju režiju potpisuje meksički reditelj Giljermo del Toro, osvojio je sinoć "Zlatnog lava" na Venecijanskom filmskom festivalu.

Za najbolju režiju nagrađen je francuski glumac i reditelj, debitant Gzavije Leran za "Starateljstvo".

Gran-pri Mostre otišao je u ruke izraelskog reditelja Samuela Maoza za film "Fokstrot".

Mediji su ostvarenje "Oblik vode" nazvali romantičnim, naučnofantastičnim ostvarenjem.

- Ukoliko ostanete čisti i odani svojoj vjeri, u ono u šta vjerujete - u mom slučaju, u čudovišta - možete sve da postignete - rekao je Del Toro u obraćanju na najstarijem filmskom festivalu u svijetu.

Reditelj je naglasio da nagradu posvećuje mladim latinoameričkim rediteljima. Film predstavlja priču o ljubavi nijeme djevojke i neobičnog stvorenja.

Palestinac Kamel el Baša i Britanka Šarlota Rempling dobili su nagrade kao najbolji glumci.

Na spisku 21 filma u konkurenciji za "Zlatnog lava" bila su, između ostalih, ostvarenja reditelja Džordža Klunija i triler Darena Aronofskog, koji su važili za favorite.

"Zlatni lav" za životno djelo ovogodišnje Mostre dodijeljen je 1. septembra američkim glumcima Džejn Fondi i Robertu Redfordu. Njima u čast prikazan je film "Our Souls at Night" reditelja Riteša Batre u kojima oni glume.

Dobitnik "Oskara" i "Goja" nagrade

Meksički reditelj Giljermo del Toro filmom se počeo baviti još kao srednjoškolac. Deset godina se bavio dizajnom šminke i osnovao je svoju firmu pod imenom "Nekropija" prije nego što mu se pružila prilika da u 21. godini kao izvršni producent snimi svoj prvi film. Saosnivač je Filmskog festivala u Gvadalahari, a osnovao je i produkcijsku kuću "Tekila Gang". Film "Panov lavirint" donio mu je nagradu "Goja" za najbolji film 2006. godine, a 2007. osvaja tri "Oskara" i to za scenografiju, fotografiju i šminku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana