Умро каскадер Драган Станојевић - чувени Бата Камени

Танјуг
Умро каскадер Драган Станојевић - чувени Бата Камени

Легендарни српски каскадер Драган Станојевић, познатији као Бата Камени, преминуо је у Београду у 76. години, јавио је РТС. Драган Станојевић, који се појавио у више од 500 филмова и телевизијских серија, умро је болници "Свети Сава" у Београду након краће болести.

Остаће упамћен, не само по свом каскадерском послу, већ и по многобројним епизодним улогама.


Основну школу завршио је у Београду, гдје је касније изучио аутомеханицарски занат. Прекретницу у његовом животу представљала је пријава на конкурсу за каскадере у филму "Дуги бродови".

Послије тога, снимао је филм за филмом. Станојевића су из милоште и због посла којим се бавио убрзо прозвали Бата Камени. Легенда српске и југословенске кинематографије остварио је каријеру дугу више од четири деценије.

Импресиван број од више од 500 филмова у којима је учествовао, што као каскадер што као епизодни глумац, омогућио му је да се упозна са домаћим и страним великанима филмске умјетности.

Вјероватно не постоји ниједан познати домаћи глумац или редитељ који није радио са Батом Камени. Од страних сарадивао је са Џоном Хјустоном, Клинтом Иствудом, Ли Марвином, Анђеликом Хјустон, Ричардом Бартоном, Савином Гершак, Ентоном Едвардс, Кирком Дагласом и многим другим.

Од бројних признања које је добио, истичу се награда за животно дјело на Филмском фестивалу у Нишу и плакета за изузетан допринос југословенском филму Југословенске кинотеке.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана