Умро глумац Мартин Ландау

Глас Српске
Умро глумац Мартин Ландау

Лос Анђелес - Глумац Мартин Ландау, добитник награде "Оскар" за споредну улогу Беле Лугошија у филму "Ед Вуд" из 1994. године, умро је у 89. години.

Ландау је преминуо у болници у Лос Анђелесу усљед компликација током краћег периода хоспитализације, саопштио је његов публициста. Детаљи о болести нису објављени.

Његова дуга каријера имала је успоне и падове. Ландау остаје упамћен по упечатљивим наступима у филмовима најгуледнијих режисера, попут Френсиса Форда Кополе, Вудија Алена и Тима Бартона.


Био је номинован за "Оскара" три пута, а глумио је и у шпијунској серији "Мисија немогуће" током шездесетих година прошлог вијека са својом тадашњом супругом Барбаром Бејн.

Током мање успјешног периода каријере играо је у телевизијском филму "Харлем глобтротерси на Гилигановом острву" из 1981. године и у филму о чудовишту-мутанту "Створење" из 1983. године.

Глумио је у филму "Сјевер-Сјеверозапад" режисера Алфред Хичкока и "Авантурама Пинкоија" из 1999. године.

Ландау ће остати упамћен и по улози коју није добио. Креатор "Звјезданих стаза" Џин Роденбери првобитно је одбрао њега за улогу Вулканца Спока, али је она касније додијељена Леонарду Нимоју, пошто ју је Ландау одбио због спора у вези са зарадом.

Ландау се током педесетих дружио са филмским легендама Џејмсом Дином и Стивом Меквином.

Остао је активан и наступао у филмовима, на телевизији и у позоришту и послије 2010. године.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана