Угасила се звијезда Жане Моро

Приредила: Александра Маџар
Угасила се звијезда Жане Моро

Париз - Француска глумица Жана Моро, која је славу стекла улогом у филму "Жил и Џим" Франсоа Трифоа и играла у неким од најпознатијих остварења 20. вијека, преминула је у 89. години.

Глумица, која је освојила публику својим храпавим гласом и јединственом љепотом, пронађена је мртва у свом дому у Паризу.

Предсједник Француске Емануел Макрон изјавио је поводом смрти славне глумице да је Моро била "отјелотворење француске кинематографије" и "слободан дух који се увијек супротстављао утврђеном реду".

Пажњу јавности привукла је улогом у филму "Жил и Џим" Франсоа Трифоа 1962. године, након чега је изградила плодну каријеру, а играла је и у својим осамдесетим годинама. Освојила је награду "Цезар", француски еквивалент "Оскару", за најбољу глумицу у остварењу "The Old Lady Who Walked in the Sea" 1993. године.

Крајем педесетих прошлог вијека почела је њена сарадња са  реномираним редатељима, посебно с Луисом Малеом у филмовима "Лифт за стратиште" и "Лес Амантс"   након чега су је медији прогласили новом Брижит Бардо. Захваљујући постигнутом успјеху тих година и наредних сарађивала је са низом редитеља француског новог вала, као Франсоа Трифоом у филму "Жил и Џим" који се сматра једном од њених најзначајнијих улога.

Истичу се такође и улоге у филмовима "Ноћ" (1961.) Микелађела Антонионија, "Фалстаф" Орсона Велса, "Дневник једне собарице, "Посљедњи тајкун".  Осим глумом, на филму, бавила се и режијом, продукцијом и писањем сценарија. Као музичарка објавила је неколико албума, а један је наступила наступила заједно с Франком Синатром на позорници Карнеги хола у Њујорку.

Пријатељства

Била је пријатељица истакнутих писаца и умјетника Жана Коктоа, Жана Генета, Хенрија Милера, и Маргерит Дирас. Блиска пријатељица била је са Шерон Стоун, а Орсон Велс својевремено ју је назвао најзначајнијом глумицом на свијету.

Награде

Добитница је бројних признања, укључујући награду за најбољу глумицу у Кану за "Модерато Кантабиле" 1960. године, те награду "Бафта" за филм "Вива Марија!" и "Цезар" за остварење "Тхе Олд Ладџ Њхо Њалкед ин тхе Сеа" 1992. године. Била је на челу жирија у Кану 1995.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана