U trci za “Zlatnim medvjedom” Akin, Jimou, Ozon...

Srna
U trci za “Zlatnim medvjedom” Akin, Jimou, Ozon...

Berlin - Berlinski filmski festival počinje danas i traje do 17. februara - u glavnom programu je 17 filmova, a od poznatijih autora tu su Fatih Akin, Džang Jimou, Agnješka Holand, Fransoa Ozon i Emin Alper.

Festival otvara film Dankinje Lone Šerfig “Ljubaznost stranaca”. Ona je 2001. u Berlinu dobila “Srebrnog medvjeda”. Predsjednik glavnog žirija je poznata francuska glumica Žilijet Binoš.

Njemački mediji navode da su velika očekivanja usmjerena ka ostvarenjima koja se bave biografijama poznatih, poput pisca Bertolta Brehta.

Zanimljivi su i dokumentarni filmovi o fotografu Peteru Lindbergu, glumcu Mariju Adoru, te njemačkoj rok grupi “Toten hosen”.

U propratnom programu “Forum” biće prikazano 39 filmova. Riječ je većinom o politički i društveno angažovanim filmovima, po čemu je Berlinski festival i poznat.

U programu “Panorama” najavljeno je 45 filmova iz 38 zemalja, a karakteriše ga veliki broj ostvarenja o ženama, uglavnom je riječ o portretima umjetnika.

U programu “Retrospektiva” biće mnogo igranih i dokumentarnih filmova koji su stvarani u vrijeme dvije Njemačke - istočne i zapadne.

Sa prostora biše Jugoslavije u glavnom programu je samo ostvarenje “Bog postoji - zove se Petrunija” režisera Teone Strugar Mitevske, a rađen je kao koprodukcija Makedonije, Belgije, Slovenije, Hrvatske i Francuske.

U drugim nezvaničnim selekcijama su dokumentarac iz BiH autora Igora Drljače “Kameni govornici”, te film Jasmile Žbanić “Crvene gumene čizme”.

Tu je i ostvarenje “Šavovi” Miroslava Terzića, koprodukcija Srbije, Slovenije, Hrvatske i BiH, koji se bavi temom nestanka djece iz srpskih porodilišta i sumnjama da su prodata na usvajanje.

Ove godine, počasnog “Zlatnog medvjeda” dobila je britanska filmska i pozorišna glumica Šarlota Rempling.

Njemački i svjetski mediji prenose da je ovo posljednja filmska smotra Ditera Košlika na mjestu direktora Festivala.

Filmski kritičari smatraju da je Košlik popularisao njemački film, a kritičari ga napadaju da je odgovoran za slabiji kvalitet filmskih ostvarenja na posljednjim festivalima u odnosu na najveće konkurente - Kanski festival i Venecijansko bijenale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana