Свјетски филмови пред публиком у Палама

Миланка Митрић
Свјетски филмови пред публиком у Палама

Пале - “Гори ли планета?” мото је овогодишњег Међународног фестивала документарног филма, туризма и екологије “Јахорина филм фестивал” који је отворен у Палама.

Након церемоније свечаног отварања приказан је “Јужни ветар”, ново филмско остварење Милоша Аврамовића.

Директор фестивала Мирко Деспић објаснио је да се селекција филмова ове године врши у складу с мотом фестивала.

- Свједоци смо посљедњих година великих климатских промјена, мигрантске кризе, политичких промјена у свијету и имамо утисак да заиста планета гори. У том смислу смо добили велики број филмова, које су филмске екипе радиле крећући се унутар избјегличких колона, гдје су забиљежили праве драме - навео је Деспић.

Бројни филмови су били пријављени на фестивал, а од 422 филма из 48 држава у званични програм фестивала уврштен је 91 из 31 државе.

Начелник општине Пале Бошко Југовић сматра да је овај фестивал, уз неколико манифестација које се традиционално одржавају у Палама, веома значајан. На тај начин Пале постају средина значајна за културу, која постаје препознатљива и ван државе.

- Због чињенице да нас ова престижна смотра филмског стваралаштва додатно приближава европском и свјетском аудиторијуму, већ 12. годину подржавамо ову манифестацију - изјавио је Југовић.

Редитељ Бориша Симовић, који је предсједник жирија, казао је да је погледавши стотинак филмова пријатно изненађен и задовољан њиховим квалитетом.

 - Селектори су имали озбиљан посао, а наш је много лакши, јер су они од великог броја пристиглих филмова изабрали најбоље. Има тема које се понављају, али је тема миграција толико широка да нисам наишао на два иста приступа - истакао је Симовић.

Хасан Арнаутовић из Бихаћа, који учествује десети пут, објаснио је да фестивал посјећује због квалитетног садржаја.

- Направио сам филм о човјеку који је оживио Чарлија Чаплина и који има такву могућност умјетничке трансформације да осим Чаплина глуми још 20 ликова - рекао је Арнаутовић.

“Јахорина филм фестивал” траје до сутра. Затварање ће бити уприличено у хотелу “Дамис” у Палама. Тада ће бити уручене и фестивалске награде.

“Златни јавор”

Фестивалске награде “Златни јавор” биће додијељене за најбољи документарни филм, најбољи документарни телевизијски и за најбољи кратки играни филм, за најбољи филм из БиХ, као и гран при за најбољи филм на фестивалу.

Награде ће бити додијељене и за експериментални филм, студентски филм, те за еколошки и туристички филм. О наградама ће одлучивати петочлани жири, који чине: редитељ Бориша Симовић, новинар и критичар Аурелио Бадулати, професор и театролог Раде Симовић, редитељ Небојша Илић и редитељ Сањин Бадурина.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана