Srpski filmovi u trci za EU Oskara

B92
Srpski filmovi u trci za EU Oskara

Beograd - Domaći filmovi "Smrt čoveka na Balkanu" i "Parada" našli su se u trci za nagradu Evropske filmske akademije, objavljeno je 11. novembra u Berlinu, javlja B92.

Pomenuti filmovi našli su se u konkurenciji od 47 ostvarenja iz tridesetak zemalja.

"Smrt čoveka na Balkanu" Miroslava Momčilovića i "Parada" Srđana Dragojevića jedina su domaća ostvarenja koja se takmiče za ove prestižne evropske nagrade.

U komisiji koja je izabrala pomenute filmove bili su Pjer Anri Delo (Francuska), Marit Kapla (Švedska), Stefan Kitanov (Bugarska), Pas Lasaro (Španija), Derek Malkolm (V. Britanija), i Elma Tataragić (Bosna i Hercegovina).

O konačnim nominacijama odlučivaće selekciona komisija sastavljena od članova borda Evropske filmske akademije i pozvanih eksperata.

Tokom sljedećih nedjelja, 2.700 članova akademije glasaće za nominacije u deset pojedinačnih kategorija.

Film "Smrt čoveka na Balkanu" do sada je prikazan na brojnim festivalima, a u oktobru ga očekuje i prikazivanje na festivalu u Londonu.

Premijera je zakazana za 16. novembar u Sava centru u Beogradu.

Dragojevićeva "Parada" imala je veoma uspješan festivalski, ali i bioskopski život.

Nedavno se našla i u trci za srpskog kandidata za Oskara za najbolji film van evropskog govornog područja.

Oba filma takmičiće se sa ostvarenjima čuvenih evropskih reditelja kao što su "Krvoproliće" Romana Polanskog, "Cezar mora umrijeti" braće Tavini, "Sram" Stiva Mekvin.

U konkurenciji su i ovogodišnji kanski pobjednik, film "Ljubav" Mihaela Hanekea, kao i francuski hit "Nedodirljivi" Olivijea Nakačea i Erika Toledana.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana