Spajdermen i Valerijan filmski heroji ljeta

Priredila: Aleksandra Glišić
Spajdermen i Valerijan filmski heroji ljeta

Banjaluka - Ljubitelji sedme umjetnosti širom svijeta iščekuju nastavke popularnih filmskih serijala ili neke nove priče koje su autori najavili u velikom stilu, a ta ostvarenja stižu i u domaće bioskope na radost brojne publike.

Na svim listama najiščekivanijih filmova našli su se "Spajdermen: Povratak kući", "Planeta majmuna: Rat 3D", "Dunkirk", "Valerijan" i "The Dark Tower". Sve koji su od početka uživali u avanturama jednog od najpoznatijih Marvelovih superheroja - Spajdermena obradovaće vijest da već 6. jula stiže u banjalučki "Sinepleks Palas".

Spajdermenova priča počinje davne 1962. godine kada su Sten Li i Stiv Ditko riješili da se približe tinejdžerima kreacijom junaka koji ima iste ili pak slične probleme kao i oni, ali koji povrh svega toga mora da izađe na kraj i sa natprirodnim moćima koje ima. Li se bavio biografijom novog superheroja i odlučio da Stiven Parker bude siroče, koje odrasta sa stricem i strinom, pohađa srednju školu i u slobodno vrijeme se bavi fotografijom za lokalne novine.

Na jedom od zadataka, prilikom posjete naučnoj laboratoriji, Parkera ujede radioaktivni pauk i on mutira u supersnažnog tinejdžera sa moćima pauka. Sa druge strane, Ditko se bavio osmišljavanjem Spajdermenovog izgleda i jedna od prvih stvari koje je odlučio je da junak neće nositi čizme ili imati posebna oružja, poput prethodnih Marvelovih heroja, već će posjedovati supernapredne tehnološke spravice, poput narukvica iz kojih će ispaljivati "paučinu".

Spajdermenovo lice prekrio je maskom, kako bi sakrio "dječaka u kostimu" i od njega napravio "pravog superheroja". Spajdermen se prvi put pojavio u Marvelovoj strip antologiji "Nevjerovatna fantazija br. 15", u avgustu 1962. i zbog velikog interesovanja tadašnji urednik Martin Gudman je odobrio samostalnu liniju stripova u kojima je Spajdermen glavni junak. Ubrzo je to postao jedan od najprodavanijih stripova svih vremena, ali pažnja tinejdžera se polako prebacila sa knjiga i stripova na televiziju. Uslijedile su razne, animirane verzije ovog superheroja koje su kulminirale animiranom serijom "Ultimativni Spajdermen" iz 2012. godine, a trenutno je u izradi osvježena verzija pod nazivom "Marvelov Spajdermen" koja bi trebalo da se nađe na malim ekranima u avgustu.

Film o Spajdermenu koji za dva dana stiže i bioskope režirao je Džon Vots, a glavnu ulogu tumači Tom Holand. U ovom nastavku mladi Parker, uzbuđen zbog iskustva koje je doživio sa Osvetnicima, vraća se kući u kojoj živi sa tetkom. Pokušava se vratiti svojoj normalnoj svakodnevnoj rutini iako ga u tome sprečavaju misli kako se još mora dokazati kao pravi superheroj.

Treći film franšize "Planeta majmuna", ovog puta naslovljen "Planeta majmuna: Rat 3D", od 13. jula biće dostupan publici u Banjaluci. Reditelj Met Rivs u novoj avanturi bavi se smrtonosnim sukobom ljudi majmuna i ljudi, započetom u prethodnim nastavcima.

Ostvarenje "Dunkirk", čiju režiju potpisuje Kristofer Nolan, u banjalučki "Palas" stiže 20. jula. Riječ je o filmu koji vjerno prikazuje događaje tokom bitke kod Dunkirka u Drugom svjetskom ratu. Prati evakuaciju savezničkih vojnika koji su bili opkoljeni njemačkom vojskom u Francuskoj od 27. maja do 4. juna 1940. godine kada je spaseno više od 300.000 vojnika. Ovo je prvi rediteljski poduhvat proslavljenog Nolana nakon filma "Interstelar", a glumačku ekipu predvodi Tom Hardi.

Prava filmska poslastica očekuje i ljubitelje slavnog reditelja Lika Besona, a banjalučka premijera njegovog filma najavljena je za 27. jul. Riječ je o ostvarenju koje je nastalo prema istoimenom revolucionarnom grafičkom romanu. U glumačkoj ekipi je mlada manekenka Kjara Delavinj, a pojavljuje se i popularna pjevačica Rijana.

Publika sa nestrpljenjem čeka i film "The Dark Tower", rađen po knjizi Stivena Kinga, a režija je povjerena Nikolaju Arcelu. Na repertoar banjalučkog bioskopa ovaj film stiže 17. avgusta.

Valerijan

Priča filma "Valerijan" Lika Besona prati istoimenog junaka koji planira romantičnu vezu sa svojom poslovnom partnerkom, ali ona ga odbija zbog njegove burne prošlosti. Pod direktivom Zapovjednika, Valerijan i Laureline su poslati na misiju u međugalaktički grad Alfa, rastuću metropolu koja je sastavljena od hiljadu planeta. U gradu koji ima sedamnaest miliona stanovnika počinje prava avantura.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana