Спајдермен и Валеријан филмски хероји љета

Приредила: Александра Глишић
Спајдермен и Валеријан филмски хероји љета

Бањалука - Љубитељи седме умјетности широм свијета ишчекују наставке популарних филмских серијала или неке нове приче које су аутори најавили у великом стилу, а та остварења стижу и у домаће биоскопе на радост бројне публике.

На свим листама најишчекиванијих филмова нашли су се "Спајдермен: Повратак кући", "Планета мајмуна: Рат 3D", "Дункирк", "Валеријан" и "The Dark Tower". Све који су од почетка уживали у авантурама једног од најпознатијих Марвелових суперхероја - Спајдермена обрадоваће вијест да већ 6. јула стиже у бањалучки "Синеплекс Палас".

Спајдерменова прича почиње давне 1962. године када су Стен Ли и Стив Дитко ријешили да се приближе тинејџерима креацијом јунака који има исте или пак сличне проблеме као и они, али који поврх свега тога мора да изађе на крај и са натприродним моћима које има. Ли се бавио биографијом новог суперхероја и одлучио да Стивен Паркер буде сироче, које одраста са стрицем и стрином, похађа средњу школу и у слободно вријеме се бави фотографијом за локалне новине.

На једом од задатака, приликом посјете научној лабораторији, Паркера уједе радиоактивни паук и он мутира у суперснажног тинејџера са моћима паука. Са друге стране, Дитко се бавио осмишљавањем Спајдерменовог изгледа и једна од првих ствари које је одлучио је да јунак неће носити чизме или имати посебна оружја, попут претходних Марвелових хероја, већ ће посједовати супернапредне технолошке справице, попут наруквица из којих ће испаљивати "паучину".

Спајдерменово лице прекрио је маском, како би сакрио "дјечака у костиму" и од њега направио "правог суперхероја". Спајдермен се први пут појавио у Марвеловој стрип антологији "Невјероватна фантазија бр. 15", у августу 1962. и због великог интересовања тадашњи уредник Мартин Гудман је одобрио самосталну линију стрипова у којима је Спајдермен главни јунак. Убрзо је то постао један од најпродаванијих стрипова свих времена, али пажња тинејџера се полако пребацила са књига и стрипова на телевизију. Услиједиле су разне, анимиране верзије овог суперхероја које су кулминирале анимираном серијом "Ултимативни Спајдермен" из 2012. године, а тренутно је у изради освјежена верзија под називом "Марвелов Спајдермен" која би требало да се нађе на малим екранима у августу.

Филм о Спајдермену који за два дана стиже и биоскопе режирао је Џон Вотс, а главну улогу тумачи Том Холанд. У овом наставку млади Паркер, узбуђен због искуства које је доживио са Осветницима, враћа се кући у којој живи са тетком. Покушава се вратити својој нормалној свакодневној рутини иако га у томе спречавају мисли како се још мора доказати као прави суперхерој.

Трећи филм франшизе "Планета мајмуна", овог пута насловљен "Планета мајмуна: Рат 3D", од 13. јула биће доступан публици у Бањалуци. Редитељ Мет Ривс у новој авантури бави се смртоносним сукобом људи мајмуна и људи, започетом у претходним наставцима.

Остварење "Дункирк", чију режију потписује Кристофер Нолан, у бањалучки "Палас" стиже 20. јула. Ријеч је о филму који вјерно приказује догађаје током битке код Дункирка у Другом свјетском рату. Прати евакуацију савезничких војника који су били опкољени њемачком војском у Француској од 27. маја до 4. јуна 1940. године када је спасено више од 300.000 војника. Ово је први редитељски подухват прослављеног Нолана након филма "Интерстелар", а глумачку екипу предводи Том Харди.

Права филмска посластица очекује и љубитеље славног редитеља Лика Бесона, а бањалучка премијера његовог филма најављена је за 27. јул. Ријеч је о остварењу које је настало према истоименом револуционарном графичком роману. У глумачкој екипи је млада манекенка Кјара Делавињ, а појављује се и популарна пјевачица Ријана.

Публика са нестрпљењем чека и филм "The Dark Tower", рађен по књизи Стивена Кинга, а режија је повјерена Николају Арцелу. На репертоар бањалучког биоскопа овај филм стиже 17. августа.

Валеријан

Прича филма "Валеријан" Лика Бесона прати истоименог јунака који планира романтичну везу са својом пословном партнерком, али она га одбија због његове бурне прошлости. Под директивом Заповједника, Валеријан и Лаурелине су послати на мисију у међугалактички град Алфа, растућу метрополу која је састављена од хиљаду планета. У граду који има седамнаест милиона становника почиње права авантура.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана