Снимање “Фалсификатора” 8. маја у Српској

Aлександра Рајковић
Снимање “Фалсификатора” 8. маја у Српској

Бањалука - Снимање другог дела филма “Фалсификатор” у режији Горана Марковића почеће 8. маја у селу Шешковци у општини Лакташи.

Филм ћемо снимати у Шешковцима, Кришковцима и Лакташима до 23. маја.

Рекао је ово за “Глас Српске” глумац и продуцент Тихомир Станић, који у филму “Фалсификатор” тумачи главни лик, Aнђелка, фалсификатора диплома.

Он каже да послије завршетка снимања у Републици Српској филмска екипа одлази да снима сцене у Словенији.

- На снимању у Српској, осим редитеља Горана Марковића, биће глумци Бранка Катић, Јернеј Шугман, Светозар Цветковић, Мики Крстовић, Наташа Марковић, затим бањалучки глумци Жељко Стјепановић, Драгослав Медојевић, Бранко Јанковић... Једну од великих улога игра дечак из Бањалуке Душан Плавшић - каже Станић.

У глумачкој екипи “Фалсификатора” су и Сергеј Трифуновић, Драган Петровић Пеле, Момо Пићурић, Богдан Диклић, Борис Комненић...

- Већи део филма снимићемо у Републици Српској. У Београду и Зрењанину смо снимили неке сцене. Становници села Шешковци и Кришковци биће статисти у “Фалсификатору” - најавио је Тихомир Станић.

Прва клапа филма “Фалсификатор” у режији Горана Марковића пала је у новембру у Београду, а Тихомир Станић већ је играо исти лик у истоименој представи Београдског драмског позоришта.

- Та прича има доста анегдота, а као модел за главног јунака приче послужио ми је мој отац, који је био сеоски учитељ. Он је веровао да је свако ко је бар једном дошао у школу заслужио да добије пролазну оцену. Желео сам да снимим причу о његовој судбини, о човеку који је градио школе и уз разне акције помагао развој села - подсјетио је Станић.

Он је ту причу испричао редитељу Горану Марковићу, коме се то допало. Марковић је прво написао позоришни комад, онда и сценарио за филм.

Осим што игра главну улогу, Станић је и сарадник на сценарију, као и продуцент филма, који настаје у продукцији “Дрина филма” из Београда и “Балкан филма” из Козарске Дубице, у сарадњи са Радио-телевизијом Републике Српске.

Радња филма смјештена је у '68. годину. Редитељ Горан Марковић сматра да је баш те године почео распад Југославије.

- Почетком лета '68. године одиграла су се два важна догађаја која су уздрмала ту, наизглед идеалну државу: студентске демонстрације против режима Јосипа Броза у јуну и експлозија бомбе у београдском биоскопу “20. октобар” у јулу, подметнута од усташке емиграције. Обе ствари су у то време деловале шокантно и невероватно. Нико није могао ни помислити да ће се неко бунити против Тита, а још мање да ће подметнути бомбу у неком биоскопу - рекао је Марковић.

Улоге

- Улога коју играм у филму “Фалсификатор” је изазовна јер је другачија од свега што сам до сада имао прилику да играм. Љубинково дело и лик, пошто је реч о вишеструком убици, представља дериват злокобног одумирања, гротескни одраз болесног егоцентризма и неподношљиве звериње тескобе и отуђености - каже глумац Драган Петровић Пеле.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана