Sloboda Mićalović: Kuda svi to žurite? Draga Milena, putuj sa anđelima Ćetković: Opet si sa Gagom

novosti.rs, B92
Sloboda Mićalović: Kuda svi to žurite? Draga Milena, putuj sa anđelima Ćetković: Opet si sa Gagom

Glumica Milena Dravić umrla je u 79. godini. Među prvima se povodom odlaska najveće dive srpskog glumišta oglasila glumica Sloboda Mićalović.

- Kuda svi to žurite? Verujem na bolje i lepše mesto. Hvala na predivnim ulogama,hvala sto ste velikodušno delili sa nama život,hvala na druženju,hvala sto ste nam Gaga i ti pokazali kako ipak može da se bude Gospodin glumac i Gospođa glumica. Draga Milena,putuj sa anđelima - napisala je Sloboda na Instagramu ispod Milenine fotografije iz mladosti.

Otišla je najvoljenija glumica koja je mogla da igra sve

Otišla je najvoljenija i jedna od naznačajnijih glimica jugoslovenske kinematografije koja je mogla i umela da igra sve, saglasni su Radoslav Zelenović, Ivan Jevtić i Voja Brajović, povodom vijesti da je preminula Milena Dravić.

Voja Brajović

Bard srpskog glumišta Vojislav Brajović napominje da otišla glumica koja spada u red najznačajnijih umjetnika epohe.

“Njen šarm, srce, radost igre bili su neponovljivi... Njeni profesionalni dometi su sigurno među najznačajnijima u istoriji naše kinematografije, jer je mogla i umela da igra sve... Njena pojava je ostavila dubok pečat u našim sećanjima i bila je privilegija da delimo epohu sa njom”, kazao je Brajović.

“I dalje ne mogu da verujem da nas je napustila. Milena je otišla u naša sećanja. Dragana i ona bili su dve najvoljenije osobe u našoj profesiji. Bila je svako i najbolja glumica. Ovo što ću da vam ispričam možda i nije prikladno za novine. Jutros smo snimali seriju “Sinđeliće”, a ja sam doneo ekipi kiflice koje je ona poslala za njene kolege s kojima je ranijih godina snimala. Trebali ste da vidite njihova lica. Milena je bila naša radost, a eto sada i žalost”.

Radoslav Zelenović

Radoslav Zelenović, vrsni pozavalac kinematografije i upravnik Audio-vizuelnog arhiva i Centra za digitalizaciju SANU, kaže da je Milena Dravić nesumljivo bila najveća zvijezda jugoslovenske kinematografije.

“Milena je bila autentična filmska zvezda. Pođednako je ubedljivo igrala u društveno angažovanim filmovima ''crnog talasa'', u komercijalnim komedijama, ratnim spektaklima... Na veliko platno je uvek donosila nešto autentično, svoje, neponovljivo, zbog čega su je kolege i publika obožavali. Imala je harizmu i odmerenost karakterističnu za najveće zvezde u istoriji kinematografije. Njen aganžman na televiziji i pozorištu samo je uokvirio izuzetnu umetničku karijeru”, kazao je Zelenović.

On je istakao veliku naklonost i poštovanje publike prema Mileni Dravić koje nikada nije prestajalo.

“Pre nekoliko meseci, na filmskim festivalima na Paliću i u Puli publika je ovacijama dočekala i nagradila veliku divu naše kinematografije. Ljudi su znali koliko je vredna njena karijera i umeli su to da nagrade”, kazao je Zelenović.

Boban Jevtić

Boban Jevtić, direktor Filmskog centra Srbije, takođe ističe da je otišla nesumnjivo najveća diva jugoslovenske i srpske kinematografije.

“Na prostoru nekadašnje Jugoslavije karijera Milene Dravić je nesumnjivo najznačajnija. lako je igrala i u ekperimentalnim filmovima i u komercijalnim ostavrenjima, na televiziji i pozorištu, kolege i publika su s pođednakom odanošću uživali u njenjim ulogama”, kazao je Jevtić.

Vojin Ćetković: Gaga i ti ste ponovo zajedno

Slavni glumac, Vojin Ćetković, oglasio se na Instagramu povodom smrti velike srpske glumice Milene Dravić, koja nas je danas napustila u 79. godini.

On je objavio sliku Milene Dravić i njenog pokojnog supruga i velikog glumca Dragana Nikolića, i napisao reči: “Sada ste ponovo zajedno”.

Najpoznatije uloge Milene Dravić

Milena Dravić, jedna od najpoznatijih srpskih glumica i dobitnica najprestižnijih nagrada u svijetu filma, preminula je sinoć u 79. godini života.

Glumila je u više od 100 filmskih ostvarenja, a mi vas podsjećamo na neke od najpoznatijih.

Sekula se opet ženi

Sekula se opet ženi je jugoslovenski film iz 1991. godine. Režirao ga je Dragoslav Lazić, a scenario je napisao Jovan Janićijević Burduš.

Milena Dravić igra ulogu Sojke iz Mezgraje.

Radnja:

Poslije niza promašenih brakova i neuzvraćenih ljubavi, a brda djece, koja su sva ostala kod njega, Sekula rješava da promijeni život i da se uozbilji, ali izgleda da je za to kasno, a iskušenja su sve veća.

Ljubavni život Budimira Trajkovića

U ovom filmskom ostvarenju iz 1977. godine, Milena Dravić igra ulogu Lepe Trajković. Fil je režirao  Dejan Karaklaić.

Radnja

Porodica Trajković gradi mostove. To je činio deda, zatim sin, a očekuje se i od unuka Budimira. Za njega su, međutim, mostovi prokletstvo, jer se porodica stalno seli od mjesta do mjesta, što ometa njegov ljubavni život, koji već vode njegovi drugovi. U jednom pokušaju porodice da se skrasi, momčić doživljava, prvi put, potpunu ljubav koja mu pomaže da sasvim odraste i donese odluku kada se pred porodicom Trajković pojavi sljedeći most.

Moj tata na određeno vrijeme

U jugoslovenskom ostvarenju iz 1982. godine, Milena Dravić utjelovila je ulogu Svjetlane Milanović.

Film je režirao Milan Jelić, a pored Milene Dravić glumačku postavu čine još ljubiša Samardžić i Nikola Kojo.

Radnja

Samohrana majka Svetlana, njen dvanaestogodišnji sin i vječito privremeno zaposleni Siniša zapadaju i dalje u razne neprilike. Siniša se najzad odluči da zaprosi Svetlanu, ali se upravo tada vraća njen bivši muž. Dok Siniša, u potrazi za stalnim poslom, pretjeruje u revnosti kod zavodljive članice komisije, muž nagovara Svetlanu da obnove zajednički život, nudeći joj bogatstvo i putovanja. Odnosi se zapliću sve do srećnog završetka koji ipak nije lišen novih zabuna.

Policajac sa Petlovog brda

Još jedna uloga koju je odigrala sa Ljubišom Samardžićem.

Televizijska serija koja je i danas omiljena kako među starijom populacijom tako i među mlađim generacijama.

Snimana je 1992-1993 godine u režiji Mihaila Vukobratića , a Mileni Dravić pripala je glavna ženska uloga Vere.

Serija ima dvanaest epizoda.

Radnja

Policijski inspektor Boško Simić, ima petoro djece i četiri žene. Spretan u akcijama, neobičan otac i „majka” svojoj djeci, neponovljiv svojim bivšim i budućim ženama. Sve njegove bivše supruge su vrlo uspješne poslovne žene, a njihove karijere ne ostavljaju nimalo vremena za porodični život, dok Boško sa svojom djecom živi u kući na Petlovom brdu. Vremenom njegov profesionalni život trpi jer njegov šef ne želi da toleriše stalna zakašnjenja i izostajanje sa posla. Život njegove neobične porodice pun je komičnih situacija, ali porodična ljubav pomaže da se uvijek i iz svake situacije pronađe najbolji izlaz.

Lud, zbunjen, normalan

Humoristična serija koja je oborila u još uvijek obara sve rekorde gledanosti.

Počela je sa emitovanjem 2007. godine, a još uvijek se snimaju nove epizode.

Milena Dravićglumi Spomenku Vihorac.

Seriju je režirao Elmir Jukić.

Radnja

Prati uzbudljivi i komičan život tri generacije porodice Fazlinović.

Tu su svakako još mnogobrojne uloge poput onih u filmovima Kozara, Nije lako sa muškarcima, Zona Zamfirova i mnogi drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana