Сјај и гламур на отварању Мостре

Александра Маџар
Сјај и гламур на отварању Мостре

Мостра - Дугоишчекивани Венецијански филмски фестивал почео је премијером америчког филма "Човјек птица" Александра Инаритуа из Мексика, са Мајклом Китоном и Едвардом Нортоном у главним улогама.

Црвени тепих заблистао је сјајем звијезда које су дошле на овај престижни филмски спектакл како би се показале у најбољем издању, како на платну, тако и по стилу.

Мостра ће до 6. септембра представити 55 филмова, од којих је 20 свјетских премијера у главном такмичарском програму, а Венеција ће бити центар свјетске пажње.

Међу редитељима филмова у трци за "Златног лава" су и Фатих Акин, Рој Андерсон, Дејвид Гордон Грин, Андреј Кончаловски и Џошуа Опенхајмер.

Инаритуов филм, изабран за отварање, је црна комедија о глумцу познатом по улози суперхероја који се труди да савлада једну бродвејску представу. У данима уочи премијере бори се и са својим егом док покушава да врати своју породицу, каријеру па и самог себе.

И ове године на Мостри снажно је присутна америчка кинематографија углавном независне продукције. У трци за "Златног лава" су и филмови "99 Homes", "Manglehorn" и "Good Kill", а публика ће видјети и филмове легендарног новохоливудског аутора Питера Богдановича, Лизе Чолоденко, Џоа Дантеа, Џејмса Франка, Берија Левинсона, Мајкла Алмерејде…

Награђивани турски редитељ Фатих Акин учествује филмом "The Cut", а шведски редитељ Рој Андерсон великом европском копродукцијом "А Pigeon Sat on a Branch Reflecition on Existence ".

У трци за "Златног лава" су и ирански филм "Tales", руски "The Postman's White Nights" Кончаловског, јапански "Ноби" и кинески "Red Amnesia " , као и Опенхајмеров филм "The Look of Silence ".

Ван конкуренције посјетиоци ће имати прилику да виде омнибус "Words with Gode", који потписује деветоро награђиваних редитеља, међу којима је и Емир Кустурица (Гиљермо Аријага, Амос Гитаји, Мира Најир, Ворвик Торнтон, Хектор Бабенко, Бахман Гобади, Хидео Наката, Алекс де ла Иглесија). Најављен је и нови филм Улриха Зајдла "In the Basement", као и други дио редитељске верзије контроверзне "Нимфоманке" Ларса фон Трира.

У оквиру селекције 29. међународне недјеље филмске критике - независног такмичарског програма биће приказан дебитантски филм "Ничије дете" сценаристе и редитеља Вука Ршумовића из Србије, заснован на истинитој причи о усамљености и невиности напуштеног дјечака.

Фасцинантна прича о дивљем дјечаку кога су средином осамдесетих година 20. вијека пронашли ловци међу вуковима у шуми у планинама БиХ, након чега је послат у Београд да се социјализује. Супротно предвиђањима, дјечак је почео убрзано да се развија. У филму играју дјеца Денис Мурић, Павле Чемерикић и Исидора Јанковић, те глумци Милош Тимотијевић, Тихомир Станић, Борка Томовић, Горан Шушљик и други.

За 29. недјељу критике на Мостри изабрано је још шест првих филмова младих редитеља из Кине, Италије, Вијетнама, Француске, Палестине и Њемачке. Филмови су у конкуренцији за награду за најбољег дебитанта "Лав будућности", која је вриједна 100.000 долара, те награду публике вриједну 5.000 евра. Такође, Федерација филмских критичара Европе и Медитерана (ФЕДЕОРА) додијелиће двије награде - за најбољи филм и за најбољи сценарио и фотографију или глумца/глумицу.

За затварање фестивала изабран је филм "The Golden Era" хонгконшке редитељке и глумице Ане Хуи о радикалној кинеској књижевници Сиао Хонг са почетка 20. вијека.

Жири

Жирију главног такмичарског програма 71. Мостре предсједава награђивани француски композитор Александар Депла, што је први пут да неки аутор филмске музике буде на тој функцији. Депла је шест пута номинован за "Оскара", а добитник је "Златног глобуса", три "Цезара", двије Европске филмске награде, "Сребрног медвједа", награде БАФТА, "Гремија"… Сарађивао је са редитељима као што су Стивен Фрирс, Роман Полански, Теренс Малик, Том Хопер, Чак Одијар, Кетрин Бигелоу, Анг Ли, Венс Андерсон, Матео Гароне…

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана