Сатирична прича купила жири у Кану

Глас Српске
Сатирична прича купила жири у Кану

Кан - Филм се инспирише реалношћу, а реалност је пуна насиља. Филм само има улогу огледала. Насиље на филму само представља одраз насиља у реалном свијету.

Овако се јавности обратила славна италијанска глумица Моника Белучи отварајући свечаност додјеле награда на Канском филмском фестивалу, чији је побједник шведски сатирични филм "Квадрат". Ово остварење о политичкој коректности и конфузном идентитету савременог мушкарца освојило је "Златну палму" на престижном фестивалу који је завршен у недјељу увече.

Иако је ова бучна и весела пародија наишла на добар пријем међу публиком, чак је и редитељ Рубен Остлунд био изненађен наградом, коју му је додијелио деветочлани жири. Жирију је предсједавао шпански редитељ Педро Алмодовар и у њему су били глумци Вил Смит и Џесика Честејн.

- О боже, о боже - узвикнуо је Остлунд послије проглашења добитника престижне награде.

На 70. фестивалу, који је обиљежила расправа о сексизму у филмској индустрији, Софија Копола је постала једина жена која је по други пут у историји фестивала освојила награду за најбољу режију за филм о борби полова "Зачаран" у коме су главне улоге остварили Никол Кидман и Колин Фарел. Кидманова, која се појавила у четири различита филма на фестивалу, примила је од жирија специјалну награду поводом обиљежавања 70-годишњице фестивала. Она није присуствовала свечаној додјели награда на Француској ривијери, али је послала видео-поруку из Нешвила, у којој изражава дубоко жаљење што није присутна на церемонији.

Холивудска глумица њемачког поријекла Дајан Кругер освојила је награду за најбољу глумицу, у филму "Ниоткуда" у коме је први пут глумила на свом матерњем језику.

- Не могу да прихватим ову награду а да не мислим на све који су били погођени тероризмом... Нисте заборављени - рекла је Кругерова.

За најбољег глумца проглашен је Хоакин Финикс за улогу у трилеру "Никада нисте заиста били овдје". Награду за најбољи сценарио подијелили су Грк Јоргос Лантимос за породичну драму "Убијање светог јелена" и шкотски редитељ Лин Ремзи за трилер "You Were Never Reakky Here". Друга награда по значају, Гран при припала је француској драми "Сто двадесет откуцаја у минуту".

- Овај филм је омаж онима који су умрли, али и онима који су преживјели и још су живи, а који су имали толико храбрости - рекао је редитељ филма Робин Кампијо.

Трећу награду жирија освојио је филм "Loveless" (Без љубави) руског редитеља Андреја Звјагинцева.

"Златна камера"

На фестивалу је додијељена и награда "Златна камера", која је отишла у руке Леонор Серај за улогу у француском филму "Млада жена". Та награда се, иначе, додјељује најбољем првом филму, а ове године је у конкуренцији за "Златну камеру" било 26 филмова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана