Samardžić bio temelj jugoslovenske kinematografije

Aleksandra Madžar
Samardžić bio temelj jugoslovenske kinematografije

Beograd - Slavni glumac i reditelj Ljubiša Samardžić, čija je smrt potresla cijeli region, biće kremiran u četvrtak, 14. septembra, na Novom groblju u Beogradu.

Ispraćaj za kremaciju biće u 13 časova, a opijelo počinje u 12.30 časova, saopštila je njegova porodica.

Mnogobrojne kolege iz svijeta umjetnosti pozdravljaju se najljepšim riječima i saglasni su u jednom - da je otišao bard glumišta, radoznao i vedar čovjek, umjetnik renesansnog formata, omiljeni filmski i televizijski lik miliona gledalaca.

Nekadašnji direktor Jugoslovenske kinoteke i veliki poznavalac filmske umjetnosti Radoslav Zelenović ističe da nas je napustio još jedan "reprezentativac" prve postave jugoslovenskog glumišta.

- Samardžićeva karijera skoro se poklapa sa istorijom jugoslovenske kinematografije. On je bio jedan od stvaralačkih temelja te kinematografije i veoma omiljen glumac kod miliona Jugoslovena, koji su ga obožavali kao protagonistu filmskih ostvarenja i televizijskih serija - kazao je Zelenović.

On je naglasio da je Samardžić sarađivao sa najboljim rediteljima koji su ga svaki na svoj način iznova otkrivali kao vrhunskog glumca.

- U svakoj od istorijskih celina jugoslovenske kinematografije Samardžić je učestvovao prvo kao glumac, a potom i kao producent i reditelj. Na nama je da sačuvamo od zaborava bogat opus Ljubiše Samardžića - kazao je Zelenović.

Glumica Ljiljana Blagojević pozdravila je glumca s velikim poštovanjem.

- Zbogom, veliki umetniče. Neka ti je večna slava. Odmori svoju napaćenu dušu - napisala je ona

Svoju tugu izrazila je i glumica Kalina Kovačević, koja je u poruci posvećenoj Samardžiću zahvalila na svemu što joj je veliki glumac pružio.

- Hvala ti na velikoj podršci i poverenju. Ostaće ogromna praznina i u mojoj duši i u filmskoj umetnosti. Neka ti je večna slava, veliki čoveče - oprostila se ona.

Direktor Filmskog centra Srbije Boban Jevtić napominje da je Samardžić bio jedan od najvećih jugoslovenskih i srpskih glumaca ikada, čovjek koji za sobom ostavlja blistavu profesionalnu biografiju i neizbrisiv trag u domaćoj kinematografiji, ali i na televiziji.

- Trebaće nam godine da bi se tako jedna ogromna karijera realizovala na pravi način i sa svih aspekata. Manje se zna da je u svojoj rediteljskoj i producentskoj karijeri često davao prvu šansu mnogim mladim filmskim stvaraocima koji sada prave velike karijere, te da je i na taj način ostavio neizbrisiv trag u domaćem filmu. Jednostavno rečeno, nenadoknadiv gubitak - kazao je Jevtić.

Zapažene uloge

U karijeri je ukupno ostvario 130 uloga na velikom platnu i malim ekranima. Nadimak Smoki dobio je zahvaljujući istoimenom liku koga je tumačio 1963. godine u filmu "Peščani grad". Među zapaženijim ulogama su filmovi "Bitka na Neretvi", "Sutjeska", "Bombaši", "Ljubavni život Budimira Trajkovića", "Lude godine", "Rad na određeno vreme", "Moj tata na određeno vreme", "Nije lako sa muškarcima", "Magareće godine", "Ubistvo sa predumišljajem", "Nataša". Posljednja uloga koju je ostvario bila je u seriji "Miris kiše na Balkanu" 2011. godine, koju je i režirao. Kao reditelj debitovao je dramom o bombardovanju "Nebeska udica", a zatim režirao filmove "Nataša", "Ledina" i "Konji vrani".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana