Руски оскаровац отворио међународни фестивал анимираног филма

Срна
Руски оскаровац отворио међународни фестивал анимираног филма

Бањалука - Руски аниматор Александар Петров отворио је синоћ Међународни фестивал анимираног филма “Бањалука 2018” на којем ће у главном такмичарском програму бити приказано 48 анимираних филмова и 13 дјечијих.

Петров, који је добитник Оскара за филм “Старац и море”, рекао је да би анимирани филм требало да ствара нове свјетове и да буде умјетнички израз самог аутора.

Он сматра да анимирани филм данас има велике могућности и да већ полако истискује играни филм, јер је побољшао његов квалитет, а аниматори могу да направе шта желе.

Директор фестивала Горан Дујаковић рекао је да ће укупно бити приказано више од 200 анимираних филмова, те да је фокус на такмичарском програму, што је пресјек савремене свјетске анимације.

Он је подсјетио да је у јануару фестивал био пред гашењем, али да је захваљујући финансијској помоћи Удружења филмских радника БиХ, наставио да живи.

Према његовим ријечима, овај фестивал је знатно утицао на покретање смјера анимирамог филма на Академији умјетности у Бањалуци, јединог у БиХ, и то је највећи резултат овог фестивала.

Помоћник министра за културу Републике Српске Тања Ђаковић рекла је да је чињеница да се фестивал анимираног филма у Бањалуци одржава једанаест година за редом, упркос свим недаћама, потврђује озбиљност овог фестивала, нарочито због чињенице да се ове године одржава и у Требињу.

Према њеним ријечима, ресорно министарство је од самог почетка континуирано подржавало Фестивал анимираног филма.

Она је подсјетила да је усвојена Сратегија развоја културе Српске и да је један од важних циљева организовање јаких пратећих програма фестивала, односно фестивала едукативног карактера.

“Овај фестивал је управо такав, јер пружа могућност публици да научи много више о анимираном филму, а путем њега и о свијету у којем живимо”, рекла је Ђаковићева.

На конкурс фестивала, чији је организатор Асоцијација за визуелне умјетности “Феникс арт”, пристигло је 517 анимираних филмова из 39 држава свијета, највише из Француске, Пољске, САД, Русије, Хрватске и Шпаније.

Прије отварања Фестивала, у Културном центру “Бански двор” одржана је изложба “Загребачка школа цртаног филма” на којој су представљени оргинални цртежи и фолије 13 најзначајнијих аутора ове школе.

Бањалучка публика моћиће да види и фолије Душана Вукотића из филма “Сурогат”, који је 1962. године добио Оскара као први анимирани филм изван САД.

У оквиру Фестивала биће одржан програм “Анимирани филм Републике Српске” који ће дати пресјек продукције анимираних филмова насталих на простору Српске у последњих шест година.

Организатори фестивала најавили су и дугометражни анимирани филм “Острво паса” америчког редитеља Веса Андерсона, овогодишњег добитника “Сребреног медвједа” на Филмском фестивалу у Берлину.

У жирију фестивала су Дарко Маснец из Хрватске, Мина Цветиновић Павков из Србије и Младен Миљановић из БиХ.

Фестивал, који ће трајати до недјеље, 28. октобра, финансијски су подржали Министарство просвјете и културе Републике Српске, Удружење филмских радника у БиХ и Канцеларија специјалног представника ЕУ у БиХ.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана