Руси снимају два милионски вриједна филма о војним акцијама на Косову VIDEO

Агенције
Руси снимају два милионски вриједна филма о војним акцијама на Косову VIDEO

Петнаест година након одлуке руског предсједника Владимира Путина да повуче из Босне и са Косова војнике који су учествовали у мировним операцијама, у Русији се активно ради на глорификацији руског војног присуства на Балкану, пише Радио Слободна Европа и додаје да Русија снима два милионски вредна филма о Косову.

Руска кинематографија снима два скупа филма поводом 20. годишњице операције “Марш” руских падобранаца из БиХ на приштински аеродром Слатина, у јуну 1999. године. Рад на филмовима прати анти-НАТО кампања и укључивање српских глумаца у легализацију анексије Крима, пише РСЕ.

“Прича је заснована на истинитом догађају!”, тврди руска филмска компанија “Апгрејд вижн” најављујући филм Балканска линија, који ће почетком 2019. године бити представљен публици у 20 земаља.

У саопштењу руског Министарства културе наводи се да историчари догађаје описане у филму “сматрају најопаснијим погоршањем односа Русије и Запада од времена карипске кризе” и додају да “'Балканска линија' говори о судбоносној операцији, чији су детаљи и дан данас затворени за јавност”.

Један од аутора филма, који је тражио да остане анониман, рекао је за РСЕ да се у тој причи “нагласак ставља на чињеницу да је Србија јако погођена страна у сукобу”. “Многи су догађаји на Косову били измишљени како би се изазвало НАТО бомбардовање, и то ће се приказати у филму”, рекао је саговорник РСЕ.

Главне улоге у филму ће тумачити познати глумац Гоша Куценко, Равшана Куркова, Антон Пампушни и неколико српских глумаца међу којима је идол милиона совјетских дјечака, најпознатији “индијанац” Гојко Митић и нова звијезда руске кинематографије Милош Биковић, кога је прије неколико година упознао најутицајнији руски редитељ Никита Михалков, а недавно се тиму глумаца придружио Емир Кустурица, коме је Владимир Путин, 2016. године, додјелио “Орден пријатељства” због “посебних заслуга у јачању мира и међсобног разумијевања међу народима”.

Српски глумци на “црној листи” због снимања на Криму

РСЕ пише и да је филм дјелимично снимљен на Криму “па су се сви држављани Србије нашли на списку украјинског сајта Миротворец због учешћа у пропагандним активностима и легализацији анексије Крима”. Тај сајт објављује личне податке људи које сматра сепаратистима или “агентима Кремља”.

Поред тога, српски глумци су ангажовани на промоцији заједничких словенских вредности у руским медијима, те борби против политике НАТО, додаје се.

РСЕ наводи и да је Министарство културе Србије, како им је речено, издвојило за снимање Балканске линије 24.880.000 динара (210.000 евра), сматрајући га пројектом од националног значаја.

“Филмски центар Србије је пренио средства продуцентској кући Archangel stidios из Београда”, пише у одговору министарства на питања РСЕ, док у Руском министарству културе нису одговорили на захтjев поводом финансирања пројекта. Укупни буџет филма је процијењен на 230 милиона рубаља (више од три милиона евра), док је очекивана зарада 525 милиона (више од седам милиона евра).

У продуцентском тиму је Вадим Биркин који је за РСЕ рекао да ће нови филм бити спектакуларан. Он није пристао да говори о трошковима рекавши да је “буџет филма мањи, него што се објављује на Интернету” и да филм има “подршку министарстава културе Русије и Србије, те приватне инвестиције и сопствена средства”.

“Бандит је бандит, он може бити Албанац или Србин”

Према ријечима Биркина, аутори филма мисле прије свега на руску јавност, те не сматрају да њихов сценариј може довести до непотребних емоција на Балкану. “Није могуће заобићи односе између балканских народа, али то није најважнија ствар у филму. Немамо 'добре Србе' и 'лоше Албанце' или обрнуто – 'добре Албанце' и 'лоше Србе. Ово је веома разуђена слика, каква је уосталом и сама ситуација на Балкану. А бандит је бандит, он може бити Албанац или Србин... Не треба се везивати за националност. У сваком случају, нисмо имали такав задатак”, рекао је.

РСЕ додаје да је у Русији у припреми још један филм, без српских “звијезда”, али сличног сценарија. По налогу руске телевизије НТВ, која је посљедњих година позната углавном по “раскринкавању” руске политичке опозиције, снима се филм Батаљон, војно-историјска драма од четрири епизоде, у којој десет обавијештајаца покушавају да одбране територију од шездесет пута јачег непријатеља.

У протеклих 20 година у Русији је снимљено више документарних филмова о НАТО бомбардовању и маршу на Приштину. У овим причама можемо да чујемо да је “Черномирдин убједио Милошевића да изда Косово” или да су “руски војници били дочекани као хероји у 1945. години”, али у њима нема информација о сукобима, разбијању условног “команданта Смука” или ослобађању заробљеника. Руски војници нису учествовали у борбама, наводи РСЕ.

BALKAN LINE SIZZLE REEL from Amadeus Entertainment on Vimeo.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана