Ptice postaju serija

Glas Srpske
Ptice postaju serija

London - Kultni film Alfreda Hičkoka "Ptice" pojaviće se kao televizijska serija u produkciji britanske televizije Bi-Bi-Si.

Priča serije će se više oslanjati na originalno djelo Dafne de Morije nego na čuveni film. Tako će se radnja, umjesto u Kaliforniji iz šezdesetih godina prošlog vijeka, odvijati u Kornvolu poslije Drugog svjetskog rata.

Autor scenarija je irski dramski pisac Konor Mekferson koji je to djelo prethodno adaptirao i za pozorište. Engleska književnica Dafne de Morije "Ptice" je napisala 1952. godine. Ovo književno djelo proslavio je istoimeni film u režiji slavnog Alfreda Hičkoka. Premijera filma bila je 28. marta 1963. godine u Njujorku. U maju iste godine je prikazan na Kanskom festivalu, kojem su prisustvovali Hičkok i Tipi Hedren. Tipi Hedren je primila nagradu "Zlatni globus" za glumicu godine 1964. Film je osvojio prvo mjesto od deset stranih filmova koje je izabralo Udruženje novinara bengalskog filma.

Filmska priča prikazuje Bodega Bej, zaliv u Kaliforniji, koji iznenada i iz neobjašnjivih razloga postaje mjesto niza rasprostranjenih i nasilnih napada ptica koji traju nekoliko dana.

Dafne de Morije (1907 - 1989)  bila je poznata i kao Ledi Brauning. Rođena je u Londonu, u uglednoj porodici. Njen otac Džerald de Morije bio je glumac, a djed Džordž de Morije književnik. Ona je studirala u Londonu i Parizu.

Udala se za kapetana Frederika Brauninga, zbog čega je i dobila nadimak Ledi Brauning. Svjetsku slavu je postigla djelima "Rebeka" i "Krčma Jamajka".

Radnja njenih djela se najčešće odvija u engleskoj grofoviji Kornvol. Britanska kraljica Elizabeta II je 1969. De Morijeovoj dodijelila titulu dame.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana