Психотрилери буде сва чула

Александра Глишић
Психотрилери буде сва чула

Бањалука - Неочекивани расплет приче, језиви тренуци који нису типичан хорор жанр и слојевитост ликова као магнет привлаче све љубитеље филмских психотрилера.

Специфично за овај жанр је што наглашава психолошка стања и профиле својих ликова, а њихове бурне емоције вјерно приказује. У историји филма снимљени су одлични психотрилери међу којима су "Кад јагањци утихну", "Небо боје ванилије" и "Затворено острво".

Љубитељи овог жанра обрадовали су се и новом остварењу редатеља Гора Вербинског, чији је филм "Лијек за живот" јуче стигао у бањалучки мултиплекс "Палас".

Редитељ, добитник "Оскара", снимио је причу о чудним догађајима у удаљеном дворцу који је претворен у мјесто за рехабилитацију. Филмски критичари најавили су врхунски визуелни доживљај у језивој и напетој мистерији која се одвија у швајцарским Алпима. Вербински је и редитељ култног филма "Круг", а у новом остварењу прати амбициозног младог менаџера (Дан де Хан) кога фирма шаље на одмор у идилични и тајанствени велнес центар на забаченој алпској локацији. Убрзо по доласку он почиње да сумња да њихови чудесни третмани нису баш такви какви се чине на први поглед. Када крене са разоткривањем њихове застрашујуће тајне, добије дијагнозу за исту необичну болест која и остале пацијенте тјера да остану како би добили потребан лијек. Филм одликују готски стил, необјашњиве ситуације и необични ликови који жале што су дошли у центар.

У српској кинематографији није снимљено много психотрилера, а они који би се могли сврстати у овај жанр су трилери "Лавиринт" Мирослава Лекића и "Непријатељ" Дејана Зечевића.

"Лавиринт" је савремени трилер смјештен у данашњем Београду на локацијама Калемегданске тврђаве. Тајне из прошлости града на ушћу Саве у Дунав и тајанствене хришћанске секте које су некада дјеловале на овим просторима остављају неизбрисив траг у животима савремених ликова и одређују судбине људи вијековима уназад. Овај филм је био кандидат за "Оскара", за најбоље остварење ван енглеског говорног подручја за 2002. годину. Српски филм из 2011. "Непријатељ" је окупио глумце из Србије и Републике Српске, а сниман је на Козари и у Београду.

- "Непријатеља" смо снимали близу 60 дана, била је скупа продукција, али смо се заиста трудили да изгледа што увјерљивије. То је моја највећа филмска улога, а имао сам велику помоћ од редитеља који је имао јасну визију шта жели. Снимање је представљало велики изазов, цијело вријеме смо били на терену - каже бањалучки глумац Александар Стојковић.

Испреплетани жанрови

- "Непријатељ" није био баш много гледан у биоскопима, али на "Јутјубу" има 1.700.000 прегледа. То опет говори да публика иде у биоскоп да гледа неки други жанр. Овај филм је добру гледаност имао на телевизији. Трилер је озбиљан жанр који често зна бити испреплетен са еротским филмом и хорором, а некада има и духовитих момената. Људи воле да гледају такве филмове, јер су узбудљиви и не можете бити равнодушни док их гледате - каже Александар Стојковић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана