Prva projekcija filma Gorana Radovanovića: Potresna ispovijest u Enklavi

Priredila: Aleksandra Madžar
Prva projekcija filma Gorana Radovanovića: Potresna ispovijest u Enklavi

Beograd - Smotra filma, 43. Fest, stavio je sedmu umjetnost u centar pažnje beogradske publike, a projekcija koja je počela ujutru privukla je najradoznaliju publiku koja je došla da pogleda prvo prikazivanje potresne drame "Enklava" Gorana Radovanovića.

Zvanična premijera ovog filma biće održana večeras u velikoj sali Centra "Sava", iako je Radovanovićevo ostvarenje pretpremijerno prikazano u utorak ujutru.

Bolna priča obrađuje temu srpske zajednice koja je ostala na Kosovu i živi sasvim izolovano u enklavama.

Glavnu ulogu igra dječak sa Kosova Filip Šubarić, uz Nebojšu Glogovca, Anicu Dobru, Miodraga Krivokapića, Nenada Jezdića, Gorana Radakovića, kao i dječaka Denisa Murića, takođe sa Kosova (koji je poslije fascinantnog debitovanja u "Enklavi" zaigrao i u filmu "Ničije dete").

Muziku potpisuje čuvena grčka kompozitorka Eleni Karaindru, scenografiju Vladislav Lašić, a montažer je Andrija Zafranović. Film u produkciji beogradske kompanije "Art i popkorn" dobio je podršku domaćih filmskih i državnih institucija, kao i značajnijih međunarodnih fondova.

U Festovom programu "Horizonti" popodne su prikazani filmovi "Nebo iznad nas", drama holandskog reditelja i scenariste Marinusa Grothofa koja prati živote troje običnih ljudi različitih generacija tokom NATO bombardovanja Beograda 1999.

Glavne uloge u filmu "Nebo iznad nas" igraju Nada Šargin, Boris Isaković, Nikola Rakočević, a uz njih Hristina Popović, Tihomir Stanić, Miloš Timotijević, Boda Ninković, Mladen Sovilj...

Svjetska premijera održana je 28. januara na 44. festivalu u Roterdamu, a putem novog programa "IFR Live" projekcija je simultano prenošena u više evropskih bioskopa, među kojima i u novobeogradskoj "Fontani". U glavnom takmičarskom programu 43. Festa prikazan je njemački film "Feniks" reditelja Kristijana Pecolda.

"Granice"

Tribina "Granice" čiji će učesnici pričati o sopstvenim iskustvima kreiranja programa subverzivnog filma koji je na Festu prisutan od samih početaka ovog festivala biće održana danas. Na programu su i tribine "Pjer Paolo Pazolini" 5. marta, na dan kada je rođen kontroverzni italijanski reditelj Pazolini, zatim "Trils end kils" 6. marta na temu savremenog žanrovskog filma kod nas i u svijetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana