Присјетимо се филмова који пуне 20 година VIDEO

Агенције
Присјетимо се филмова који пуне 20 година VIDEO

Носталгија је "ново црно" у многим гранама забавне индустрије, холивудски продуценти "рибутују" све и свашта, а након експлоатације атмосфере осамдесетих, врло је вјероватно да ће деведесете ускоро доћи на ред.

 Аргумент за то је и листа филмова који ове године славе двадесети рођендан.

Фото: Тхинкстоцк

Портал Movieweb истиче да је, када се прочитају наслови филмова, тешко повjеровати да је толико прошло, али и да је тешко повjеровати и у то како се филмска индустрија променила за двије деценије: 

Титаник 

Филм који људи или обожавају или мрзе. Леонардо Дикаприо и Кејт Винслет су били пун погодак за Џејмса Камерона, који је тада показао да, баш као и Стивен Спилберг, зна рецепт за Оскаре. За разлику од њега, Лео је морао дуго да чека на своју статуу. 

Људи у црном 

Једна од франшиза која је, упркос на тренутке сумњивом квалитету, постала дио поп културе. Први дио поготово. 

Остин Пауерс 

Пародија Мајка Мајерса на Џејмса Бонда и шездесете је некако пронашла свој живот крајем деведесетих и зарадила 700 милиона долара. Помало дјелује невјероватно.

Star Wars - специјална едиција 

Двадесет година је прошло од двадесете годишњице премијере "Нове наде". Фанови широм свијета су тада преплавили биоскопе, љутили се због ситних измјена Џорџа Лукаса, али су затим поново куповали фигурице, шоље и мајице, а франшиза је тада, баш као и ових дана под палицом Дизнија, показала да је једна од највећих у историји Холивуда. 

Пети елемент 

Европски шмек и раскошна визија Лика Бесона и незаборавни Брус Вилис су уз подршку лудог Криса Такера, Герија Олдмана (није потребан придјев) и Миле Јововић донијели свијету нову "свемирску сапуницу". Филм који је много инспирације црпио из стрипова, петпарачке литературе и својих духовних претходника брзо је превазишао култни статус и постао једно од најважнијих научно-фантастичних остварења деведесетих година. 

Starship Troopers


На први поглед "глупа" СФ акција испод површине крије много, много више - лекцију о фашизму и ауторитарним режимима, класичан "војнички филм", сјајну акцију и мајсторску режију. Сам Пол Верховен је признао да је дијелом био инспирисан нацистичком пропагандом, а и књига по којој је настао филм са собом вуче многе контроверзе. Питање је како би филм који на тај начин кокетира са историјом планете Земље и периодом када су се убијали људи, а не бубе, прошао двадесет година касније.

Џеки Браун 

"Тихи" филм Квентина Тарантина великом дијелу љубитеља "Петпарачких прича" није донио довољно, али је преосталима испунио све снове. Осврт на седамдесете, сјајан ритам, живописни ликови и музика - филм за сва времена, без обзира на деценију. 

Boogie Nights


Марк Волберг је данас велика филмска звијезда, а када је Пол Томас Андерсон направио дирљиву причу о порно индустрији седамдесетих за много је био познатији као репер "Марки Марк". И један и други су од тада направили велике каријере, а у звијезде их је лансирао овај мали, независни и сјајни филм. 

Добри Вил Хантинг 

Вјероватно један од најбољих филмова читаве деценије, можда и дуже. О томе колико је времена прошло говоре и подаци о три кључна човјека овог ремек-дијела. Генијални Робин Вилијамс је прерано напустио овај свијет, тадашњи "клинци из Бостона", сада вишеструко оскаровци Мет Дејмон и Бен Афлек су планетарне звијезде. Између осталог, један је Џејсон Борн, други је Бетмен. Ако случајно нисте гледали овај филм, оставите шта год да радите и урадите то. 

Con Air

Само да подесjтимо да је Николас Кејџ увијек бирао чудне улоге.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана