Prikazan film i monografija o Mileni Dravić

Srna
Prikazan film i monografija o Mileni Dravić

Pale - Projekcijom filma “Mali film o velikoj Mileni” autora Miloša Radovića i predstavljanjem monografije o Mileni Dravić večeras je na Palama počela dvodnevna manifestacija “Filmoteka” u znak sjećanja na ovu divu srpskog i jugoslovenskog glumišta.

Tatjana Nježić, autor dvije monografije o Mileni Dravić, rekla je da je monografija, koju je izdalo Udruženje dramskih umjetnika Srbije, bila Milenin izbor.


“U martu 2013. godine Milena je mene zvala da radim prvu monografiju, što je za mene tada bio šok, ali i ogromna čast i izazov”, izjavila je Nježićeva.

Ona je istakla da su prvu monografiju pravile pod sjenkom bolesti Dragana Nikolića, drugu pod sjenkom Milenine bolesti.

“Zanimljivo je da svi problemi, bolesti i tegobe nisu bacile senku na monografiju, jer to ona nije dozvolila”, naglašava Nježićeva i dodala da je Dravićeva bila impresivna ličnost, te da se to kroz njene priče vidi.

Ona je dodala da je dragocjenu pomoć u pisanju imala od velikih reditelji i umjetnika Jagoša Makrovića i Dejana Mioče, koji su Milenu poznavali privatno, a ne samo kao glumicu.

Direktor Kinoteke Republike Srpske Snježan Lalović rekao je novinarima da je kratkometražni film o Mileni Dravić samo početak decembarskih dešavanja koje Kinoteka organizuje.

“Nakon dvodnevnog programa koji je posvećen Mileni Dravić, već 13. decembra imaćemo veče sa Đorđem Kadijevićem, vrhunskim intelektualcem koji je poznat po filmu žLeptiricaž i seriju o Vuku Karadžiću”, istakao je Lalović.

On je dodao da će na Muzičkoj akademiji u Istočnom Sarajevu biti održane dvije “Filmoteke” na kojima će biti predstavljen mladi autor iz Srbije Ilija Gajica, koji je snimio filmove o poznatim muzičarima.

Upravnik Arhiva Jugoslovenske kinoteke Aleksandar Erdeljanović rekao je da je Milena Dravić bila najveća balkanska glumica koja se 165 puta pojavila na ekranu, 92 puta na filmu, više od 60 puta u televizijskim serijama i 20 puta u pozorištu.

On je istakao da je Dravićeva legendarna ličnost čija je karijera kontinuirano trajala skoro šest decenija.

“Milena je bila najveća glumica sa ovoga područja i drago mi je da to ne priznaju samo ljudi iz Srbije i Republike Srpske nego iz cijele bivše Jugoslavije. Prošle godine na festivalu u Puli Milena Dravić je bila specijalni gost i dobila je aplauz koji je trajao duže od 10 minuta”, rekao je Edeljanović.

Erdeljanović navodi da je saradnja sa Kinotekom Srpske kontinuirana i bratska koja traje više od 15 godina, što će biti nastavljeno i u buduće.

U okviru “Filmoteke” za sutra je planirana projekcija filma Dušana Makavejeva “VR - Misterije organizma” iz 1971. godine, sa Milenom Dravić u jednoj od glavnih uloga. U filmu igraju i Ivica Vidović, Jagoda Kaloper, Zoran Radmilović i Miodrag Andrić.

“Filmoteka” se održava u amfiteatru Ekonomskog fakulteta Pale sa početkom u 19.00 časova, u organizaciji Kinoteke Republike Srpske, a ulaz za sve projekcije je besplatan.

Milena Dravić je rođena 1940. godine u Beogradu na Dorćolu. Bila je jedna od najpoznatijih srpskih i jugoslovenskih filmskih, televizijskih i pozorišnih glumica, a često je nazivana najvećom jugoslovenskom filmskom divom.

Veliku popularnost stekla je ulogom u filmu “Prekobrojna” Branka Bauera, za koju je 1962. godine dobila i prvu “Zlatnu arenu” u Puli.

Velike uloge ostvarila je i u filmovima “Jutro”, “Kozara”, “Bitka na Neretvi”, “Ljubavni život Budimira Trajkovića”, “Rad na određeno vreme”, “Moj tata na određeno vreme”, “Sekula se opet ženi”, “Nije lako sa muškarcima” i “Zona Zamfirova”.

Milena Dravić preminula je 14. oktobra u Beogradu u 78. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana