Приказан филм и монографија о Милени Дравић

Срна
Приказан филм и монографија о Милени Дравић

Пале - Пројекцијом филма “Мали филм о великој Милени” аутора Милоша Радовића и представљањем монографије о Милени Дравић вечерас је на Палама почела дводневна манифестација “Филмотека” у знак сјећања на ову диву српског и југословенског глумишта.

Татјана Њежић, аутор двије монографије о Милени Дравић, рекла је да је монографија, коју је издало Удружење драмских умјетника Србије, била Миленин избор.


“У марту 2013. године Милена је мене звала да радим прву монографију, што је за мене тада био шок, али и огромна част и изазов”, изјавила је Њежићева.

Она је истакла да су прву монографију правиле под сјенком болести Драгана Николића, другу под сјенком Миленине болести.

“Занимљиво је да сви проблеми, болести и тегобе нису бациле сенку на монографију, јер то она није дозволила”, наглашава Њежићева и додала да је Дравићева била импресивна личност, те да се то кроз њене приче види.

Она је додала да је драгоцјену помоћ у писању имала од великих редитељи и умјетника Јагоша Макровића и Дејана Миоче, који су Милену познавали приватно, а не само као глумицу.

Директор Кинотеке Републике Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да је краткометражни филм о Милени Дравић само почетак децембарских дешавања које Кинотека организује.

“Након дводневног програма који је посвећен Милени Дравић, већ 13. децембра имаћемо вече са Ђорђем Кадијевићем, врхунским интелектуалцем који је познат по филму жЛептирицаж и серију о Вуку Караџићу”, истакао је Лаловић.

Он је додао да ће на Музичкој академији у Источном Сарајеву бити одржане двије “Филмотеке” на којима ће бити представљен млади аутор из Србије Илија Гајица, који је снимио филмове о познатим музичарима.

Управник Архива Југословенске кинотеке Александар Ердељановић рекао је да је Милена Дравић била највећа балканска глумица која се 165 пута појавила на екрану, 92 пута на филму, више од 60 пута у телевизијским серијама и 20 пута у позоришту.

Он је истакао да је Дравићева легендарна личност чија је каријера континуирано трајала скоро шест деценија.

“Милена је била највећа глумица са овога подручја и драго ми је да то не признају само људи из Србије и Републике Српске него из цијеле бивше Југославије. Прошле године на фестивалу у Пули Милена Дравић је била специјални гост и добила је аплауз који је трајао дуже од 10 минута”, рекао је Едељановић.

Ердељановић наводи да је сарадња са Кинотеком Српске континуирана и братска која траје више од 15 година, што ће бити настављено и у будуће.

У оквиру “Филмотеке” за сутра је планирана пројекција филма Душана Макавејева “ВР - Мистерије организма” из 1971. године, са Миленом Дравић у једној од главних улога. У филму играју и Ивица Видовић, Јагода Калопер, Зоран Радмиловић и Миодраг Андрић.

“Филмотека” се одржава у амфитеатру Економског факултета Пале са почетком у 19.00 часова, у организацији Кинотеке Републике Српске, а улаз за све пројекције је бесплатан.

Милена Дравић је рођена 1940. године у Београду на Дорћолу. Била је једна од најпознатијих српских и југословенских филмских, телевизијских и позоришних глумица, а често је називана највећом југословенском филмском дивом.

Велику популарност стекла је улогом у филму “Прекобројна” Бранка Бауера, за коју је 1962. године добила и прву “Златну арену” у Пули.

Велике улоге остварила је и у филмовима “Јутро”, “Козара”, “Битка на Неретви”, “Љубавни живот Будимира Трајковића”, “Рад на одређено време”, “Мој тата на одређено време”, “Секула се опет жени”, “Није лако са мушкарцима” и “Зона Замфирова”.

Милена Дравић преминула је 14. октобра у Београду у 78. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана