Преминула глумица Јелена Жигон

Танјуг
Преминула глумица Јелена Жигон

Београд - Глумица Јелена Јовановић Жигон преминула је послије изненадне и кратке болести у 85. години, потврдила је Тањугу породица.

Глумица је преминула јуче, у уторак.

Јелена Жигон је рођена 3. новембра 1933. године.

Снимила је више од 50 играних и 15 телевизијских филмова међу којима се издвајају "Први грађанин мале вароши", "Моја страна света", "Јутро", "Дивље семе", "Судар на паралелама", "Капетан Леши".

У Аустралији је снимила филмове "Обећана жена" и "The pisture sjow man", а у серији о Винету играла је са познатим холивудским глумцем Стјуартом Гренџером.

Код српске публике највећу популарност стекла је улогом Јелене Тодоровић у серији "Жикина династија" гдjе је играла уз Драгомира Бојанића Гидру и Марка Тодоровића.

Добитница је награде "Златни прстен" за најбољу глумицу 1961. године, Златног беочуга, као и Плакете Југословенске кинотеке за изузетан допринос домаћем филму 2006.

У марту је на Међународном форуму "Златни витез" у Русији добила награду за животно дjело "Сергеј Бондарчук", које су претходно добили из Србије само још Велимир Бата Живојиновић и Лазар Ристовски.

Поводом награде "Сергеј Бондарчук", управник Архива Југословенске кинотеке Саша Ердељановић рекао је да је једна од најљепших изјава љубави у српској кинематографији управо изјава Јелене Жигон у "Првом грађанину мале вароши" Пурише Ђорђевића.

Прошле године постала је почасни грађанин Александровца и добила кључ једног од најплоднијих предјела Србије - Александровачке Жупе.

У Републици Српској Јелена Жигон је награђена орденом Његоша Првог степена за своју бригу о рањеницима, а потом у Црној Гори од митрополита црногорско-приморског Амфилохија добила медаљу Његоша за племенитост.

Драматизовала је поезију Душана Костића, Десанке Максимовић, Драгана Колунџије, а потписала је и сценарио сценско-музичке поеме о Симониди изведене у марту у Народном позоришту у Београду.

Била је велики чувар поезије, коју је напамет могла да говори пуна три сата, а о краљици Симониди сакупила је 101 песму.

Са ћерком Иваном Жигон и Гаврилом Кујунџићем прије 14 година основала је ансамбл "Косовски божури".

Јелена Жигон је била супруга покојног глумца Стеве Жигона.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана