Представљена монографија “Милена Дравић или кључ снова”

Срна
Представљена монографија “Милена Дравић или кључ снова”

Костајница - У Костајници је вечерас промовисана монографија “Милена Дравић или кључ снова” ауторке Аните Панић.

Ова књига хронолошки прати филмску, телевизијску и позоришну каријеру славне глумице, али и осликава Милену Дравић као скромну и хуману особу посвећену свом послу. “Не треба много повода да се уради књига о тако великој глумици. Она је једина са наших простора добитница награде у Кану за женску улогу. Снимила је 170 филмова и у бившој Југославији имала велику популарност, не само овдје, већ и ван граница земље”, рекла је Панићева Срни.

Она је навела да је кључ као метафору искористила у наслову монографије јер је уз помоћ ове књиге на неки начин ушла у живот Милене Дравић, лично је упознала и откривала њене свјетове.

“Милена је била велики професионалац, али веома скромна и непосредна особа. Кад сам дошла у њену кућу и рекла да ћу радити књигу о њој, Милена се искрено изненадила и била је пресрећна. Том приликом ми је рекла да од државе није тражила привилегије и тужно додала да нико о њој никад није написао књигу”, каже Панићева.

Ауторка је додала да у монографији о Милени говоре њене колеге и пријатељи, међу којима су Раде Шербеџија, Вељко Булајић, Аница Добра, Мира Фурлан, Војин Ћетковић и Олег Видов, руски глумац који је са Миленом глумио у филму “Битка на Неретви”.

Према њеним ријечима, у књизи су први пут објављене и неке фотографије из приватне архиве Милене Дравић.

“Ова књига је посебна због богате фактографије, али и због људи који су глумици били значајни, а који говоре о њој. Био је то велики изазов за мене, коме сам приступила сериозно и на документаристички начин и надам се да сам успјела да читаоцима приближим овако велику глумачку каријеру”, рекла је Панићева.

Монографија је објављена у издању Филмског центра Србије и Службеног гласника на српском и енглеском језику.

Највећа српска и југословенска филмска глумица Милена Дравић преминула је у Београду 14. октобра прошле године у 79. години.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана