“Повратак филма” у пет општина Српске

Приредила: Миланка Митрић
“Повратак филма” у пет општина Српске

Источно Сарајево - Филмски пројекат “Повратак филма”, који се организује у сарадњи са филмском школом Међународног филм фестивала “Први кадар” из Источног Сарајева биће одржан у неколико општина у Републици Српској.

Овај пројекат, назван филмским караваном, биће одржан у Братунцу, Сребреници, Шековићима, Власеници и Осмацима.

Када је ријеч о самој реализацији координатор пројекта Александра Митрић-Штифанић објаснила је да је главни циљ пројекта подизање културног живота на виши ниво.

- Акценат је стављен на општине у источном дијелу Републике Српске, у којима је културни живот становништва, посебно дјеце и младих, у незавидној ситуацији - рекла је Митрић-Штифанић.

Филмски караван обухватиће документарне, кратке игране и анимиране филмове, те различита предавања, која за циљ имају едукацију из области филмске умјетности.

Публика ће у овим општинама  имати прилику да у оквиру приказивања филмова из поменутих категорија домаће и стране продукције присуствује и различитим пратећим програмима. Предвиђена су предавања, тематски разговори о филмској умјетности и документарном филму, али и филмске радионице анимираног филма.

- Истражујући културни живот младих у источном дијелу Српске, сматрамо да је неопходно да се манифестације културе усмјере, прије свега, на општине у којима је биоскопски живот у изумирању или га уопште нема. Филмски караван ће културним и социолошким дјеловањем утицати на свијест грађана и других важних институција које могу да помогну у остварењу мисије децентрализације културе - казала је Митрић-Штифанић.

Према њеним ријечима, Филмски караван “Повратак филма” представља један заиста јединствен филмски пројекат. Едукација младе публике, у добу када модерна технологија пружа једноставан начин за остваривање тог циља, довела би до остваривања крајње намјере - реализације културе у покрету, односно децентрализоване културе.

Филмски караван почеће у Братунцу 29. октобра, пројекцијама документарних, кратких играних и анимираних филмова. Истог дана биће одржано предавање професора Драгана Елчића, те радионица анимираног филма. Након Братунца пројекат би требало да настави своје путовање до других општина Републике Српске.

“Први кадар”

Недавно је потписан и меморандум о сарадњи Источног Новог Сарајева, Зворника и Удружења продукција “Први кадар”, којим је предвиђено да дио Међународног филмског фестивала “Први кадар” буде одржан у Зворнику.

- “Први кадар” пружа прилику свим генерацијама гледалаца да виде најзначајнија филмска остварења из цијелог свијета, што представља празник за филмску умјетност. И ове године се на фестивалу очекује присуство значајних филмских аутора из БиХ, региона и цијелог свијета - рекла је Митрић-Штифанић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана