Posljednji čarlston za reditelja Uroša Stojanovića

Aleksandra Glišić
Posljednji čarlston za reditelja Uroša Stojanovića

Beograd - Kažu da se tamo gore sve zaboravi, i rat i lažne suze narikače i prave suze izgubljenih ljubavi. Ovde iznad oblaka ples nikada ne prestaje. Ples ljubavi. Ples zaborava. Ples novog doba.

U stilu ovih riječi kojima završava film "Čarlston za Ognjenku" kolege su pisale oproštajne poruke reditelju Urošu Stojanoviću, koji je iznenada u 44. godini preminuo u Los Anđelesu. Reditelj, koji je ovim filmom napravio bum u srpskim bioskopima 2008. i sin čuvenog glumca Feđe Stojanovića, ostavio je neizbrisiv trag u srpskoj kinematografiji. Poslije "Čarlstona za Ognjenku" dobio je poziv za nastavak karijere u SAD pa je tamo proveo posljednje godine života. Koliko je bio cijenjen i voljen među kolegama jasno se vidi po njihovim porukama koje od nedjelje ostavljaju na društvenim mrežama.

- Nemam šta da kažem sad kad je gotovo sem da sam izgubio jednog od najdražih i najodanijih prijatelja koje sam ikada stekao. Ipak, Uroš će zauvek ostati moj heroj. Imali smo samo jednu stvar na filmu oko koje nikada nismo mogli da se složimo, a to je da Uroš nije verovao u hepiend, a ja jesam. Ovog puta bio je u pravu, ali ja ću i dalje verovati da greši - napisao je filmski kritičar Dimitrije Vojnov i dodao da je "Uroš bio hrabar čovek koji se do poslednjeg trenutka borio za svoj san, koji smo svi delili i svi sem njega smo nekako od njega odustali ili ga prilagodili okolnostima". Vojnov je zapisao da je Stojanović u ostvarenjima svojih snova išao do kraja.

- Ali isto tako bio je u stanju da i snove svih nas ostalih sanja zajedno sa nama, ponekad i žustrije i maštovitije nego mi sami i neprekidno nam pomaže da ih ostvarimo. Verujem da je znao da je okružen ljubavlju, čak i onda kada nije bio okružen ljudima koji ga vole. Dragi Deda, hvala ti na svemu. Nadam se da te neću razočarati sada kada si me ostavio samog... - završio je Vojnov poruku.

Emotivno se od reditelja oprostio i glumac Stefan Uroš Tešić.

- Daroviti, neobični, imenjače moj. Prerano si nas napustio! Zauvek ću se sećati one noći kada smo plakali, dok je Oli pevala "Ej vi magle", a tu pesmu stavio si i u svoj film "Čarlston za Ognjenku": "Ej vi magle, guste magle, kud ste tako ljuto nagle? Vi letite, svome jugu, pozdravite mi moju ljubu, moju ljubu, našu drugu..." Danas ova pesma Uroše razara. Leti svome jugu... - oglasio se Tešić.

Glumac Gordan Kičić objavio je Stojanovićevu fotografiju uz poruku: "Zbogom, majstore...".

I glumac Stefan Kapičić, koji ima zapaženu ulogu u "Čarlstonu za Ognjenku", bio je zatečen tužnom viješću.

- Laku noć, Uroše moj. Hvala ti za sve, anđele. Ne verujem da si otišao i nikad neću verovati. Uvek ćeš biti tu, Ukica. Voli te tvoj Stef" - napisao je Kapičić.

Reditelj Danilo Bećković oprostio se od Stojanovića riječima: "Zbogom, dragi prijatelju i hvala na svemu. Neka ti Gospod podari večni mir". Glumica Danijela Vranješ, koja igra u "Čarlstonu", napisala je: "Ko će verovati da sam fantastična? Ko će mi dati nadu? Raspašću se na komadiće."

Najgledaniji film

"Čarlston za Ognjenku" je visokobudžetni srpski blokbaster iz 2008. godine. Glumačku ekipu čine Sonja Kolačarić, Katarina Radivojević, Nenad Jezdić, Stefan Kapičić i Olivera Katarina. To je 2008. bio najgledaniji film u srpskim bioskopima. Film je u srpsku kinematografiju donio novine, među kojima je česta upotreba specijalnih efekata.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana