Посљедњи чарлстон за редитеља Уроша Стојановића

Александра Глишић
Посљедњи чарлстон за редитеља Уроша Стојановића

Београд - Кажу да се тамо горе све заборави, и рат и лажне сузе нарикаче и праве сузе изгубљених љубави. Овде изнад облака плес никада не престаје. Плес љубави. Плес заборава. Плес новог доба.

У стилу ових ријечи којима завршава филм "Чарлстон за Огњенку" колеге су писале опроштајне поруке редитељу Урошу Стојановићу, који је изненада у 44. години преминуо у Лос Анђелесу. Редитељ, који је овим филмом направио бум у српским биоскопима 2008. и син чувеног глумца Феђе Стојановића, оставио је неизбрисив траг у српској кинематографији. Послије "Чарлстона за Огњенку" добио је позив за наставак каријере у САД па је тамо провео посљедње године живота. Колико је био цијењен и вољен међу колегама јасно се види по њиховим порукама које од недјеље остављају на друштвеним мрежама.

- Немам шта да кажем сад кад је готово сем да сам изгубио једног од најдражих и најоданијих пријатеља које сам икада стекао. Ипак, Урош ће заувек остати мој херој. Имали смо само једну ствар на филму око које никада нисмо могли да се сложимо, а то је да Урош није веровао у хепиенд, а ја јесам. Овог пута био је у праву, али ја ћу и даље веровати да греши - написао је филмски критичар Димитрије Војнов и додао да је "Урош био храбар човек који се до последњег тренутка борио за свој сан, који смо сви делили и сви сем њега смо некако од њега одустали или га прилагодили околностима". Војнов је записао да је Стојановић у остварењима својих снова ишао до краја.

- Али исто тако био је у стању да и снове свих нас осталих сања заједно са нама, понекад и жустрије и маштовитије него ми сами и непрекидно нам помаже да их остваримо. Верујем да је знао да је окружен љубављу, чак и онда када није био окружен људима који га воле. Драги Деда, хвала ти на свему. Надам се да те нећу разочарати сада када си ме оставио самог... - завршио је Војнов поруку.

Емотивно се од редитеља опростио и глумац Стефан Урош Тешић.

- Даровити, необични, имењаче мој. Прерано си нас напустио! Заувек ћу се сећати оне ноћи када смо плакали, док је Оли певала "Еј ви магле", а ту песму ставио си и у свој филм "Чарлстон за Огњенку": "Еј ви магле, густе магле, куд сте тако љуто нагле? Ви летите, своме југу, поздравите ми моју љубу, моју љубу, нашу другу..." Данас ова песма Уроше разара. Лети своме југу... - огласио се Тешић.

Глумац Гордан Кичић објавио је Стојановићеву фотографију уз поруку: "Збогом, мајсторе...".

И глумац Стефан Капичић, који има запажену улогу у "Чарлстону за Огњенку", био је затечен тужном вијешћу.

- Лаку ноћ, Уроше мој. Хвала ти за све, анђеле. Не верујем да си отишао и никад нећу веровати. Увек ћеш бити ту, Укица. Воли те твој Стеф" - написао је Капичић.

Редитељ Данило Бећковић опростио се од Стојановића ријечима: "Збогом, драги пријатељу и хвала на свему. Нека ти Господ подари вечни мир". Глумица Данијела Врањеш, која игра у "Чарлстону", написала је: "Ко ће веровати да сам фантастична? Ко ће ми дати наду? Распашћу се на комадиће."

Најгледанији филм

"Чарлстон за Огњенку" је високобуџетни српски блокбастер из 2008. године. Глумачку екипу чине Соња Колачарић, Катарина Радивојевић, Ненад Јездић, Стефан Капичић и Оливера Катарина. То је 2008. био најгледанији филм у српским биоскопима. Филм је у српску кинематографију донио новине, међу којима је честа употреба специјалних ефеката.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана