Почела априлска “Филмотека”

Срна
Почела априлска “Филмотека”

Пале - Филмом америчког редитеља Елија Казана “На доковима Њујорка”, који говори о мафијашком насиљу и корупцији, са Марлоном Брандом у главној улози, вечерас је на Палама почела тродневна “Филмотека” коју организује Кинотека Републике Српске.

Директор Кинотеке Српске Сњежан Лаловић рекао је новинарима да гдје год Кинотека приказује своје филмове, да ли то био Добој, Рогатица, Пале или друге средине, увијек је у служби популаризације филмске умјетности. Он је додао да ће се три дана приказивати филмови свјетских великана, прије свега мисли на глумце Марлон Бранда, Ал Паћина и Ентони Хопкинса.

“Намјера Кинотеке јесте да и убудуће популаризује филм био он играни, документарни, страни или домаћи, тако да пажљиво бирамо који ће то бити и да то буду остварења која носе у себи не само забаву, него и јасну велику дозу умјетности јер филм је умјетност”, истако је Лаловић.

Филмски архивиста Кинотеке Борис Чворо рекао је да је приказан филм Елија Казана из 1954. године која је славном глумцу Марлону Бранду донијела и првог Оскара у каријери.

“Ријеч је о антологијској крими-мелодрами о мафијашком насиљу и корупцији међу лучким радницима на доковима Менхетна и Бруклина. Филм је импресивно остварење које је 1955. године од 12 номинација за Оскара овјенчано са осам, укључујући оне за најбољи филм, режију, сценарио, главну мушку и споредну женску улогу”, нагласио је Чворо.

Он је додао да ће публика сутра моћи погледати америчку драму “Мирис жене”, Мартина Бреста из 1992. године, са Ал Паћином и Крисом ОжДонелом у главним улогама који говори о сиромашном средњошколцу, слијепом ратном ветерану, о пријатељству и издаји.

Посљедње вечери у четвртак, 18. априла, на програму је филм Џејмса Ајворија “Остаци дана”, снимљен 1993. године, према истоименом роману нобеловца Казуа Ишигура, британског писца јапанског поријекла, са Ентони Хопкинском и Емом Томпсон у главним улогама.

Иако номинован за Оскара за најбољу главну мушку улогу, Хопкинсу није припала награда за овај филм, али је Оскара добио за улогу Ханибала Лектора у филму “Кад јагањци утихну” 1991. године.

“Филмотека” ће се одржавати у амфитеатру Економског факултета Пале с почетком у 19.00 часова, а улаз је бесплатан.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана